Újabb korosztállyal bővül azoknak a gyerekeknek a köre, akik ingyen megkaphatnak egy fontos védőoltást!

2023. szeptember 21. - 16:34 | Belföld

A páciensek szervezetei üdvözlik a humán papillomavírus (HPV) elleni oltás teljes térítési díjának kiterjesztését a 14 és 15 éves gyermekekre.

Újabb korosztállyal bővül azoknak a gyerekeknek a köre, akik ingyen megkaphatnak egy fontos védőoltást!
Fotó: TASR - Pavel Neubauer

Szerintük további fontos lépés a szülők motiválása, hogy beoltassák gyermekeiket, ennek érdekében pedig tájékoztatási tevékenységet végeznek. A vakcina eddig a 12 és 13 év közötti lányok és fiúk számára volt teljesen ingyen elérhető, ezt most kibővítették a 14 és 15 év közöttiekre is.

"A legmegfelelőbb időpont a lányok és fiúk oltására 9 és 15 éves kor között van. Nagyszerű hír, hogy december 1-től ez az oltás ingyenes lesz Szlovákiában, ezáltal elérhetőbb lesz minden 12 és 14 év közötti gyermek számára" – mondta Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermek- és serdülőkorú általános orvosi szakértője, hozzátéve, további kihívást jelent a szülők meggyőzése arról, hogy éljenek a gyermekeik ingyenes beoltásának lehetőségével.

A No Cancer szervezet áll a figyelemfelkeltő kampány mögött, amelyet a médián keresztül, valamint a szlovákiai városokban és iskolákban tett körutak alkalmával népszerűsítenek.

A HPV elleni védőoltásnak nemcsak a 12-14 éves lányok számára, hanem a fiúknak, valamint azon felnőtt nők számára is van értelme, akik átestek a HPV-n” – magyarázta Jana Pifflová Španková, a szervezet elnöke.

A HPV vírustörzsek okozzák a méhnyakrák több mint 99 százalékát. A méhnyakrák tehát az egyetlen daganatos megbetegedés, amely ellen létezik védőoltás, a megelőzésben döntő szerepe van a preventív jellegű nőgyógyászati ellenőrzéseknek és a védőoltásnak.

A vakcina a HPV vírus 9 genotípusát tartalmazza, ami azt jelenti, hogy nagyon hatékony.

Más országok – Ausztrália, Nagy-Britannia és Svédország – tapasztalatai azt mutatják, hogy a fiatal lányok és fiúk védőoltásának bevezetése óta eltelt 10-15 évben a méhnyakrák előfordulása jelentősen csökkent, a csökkenés aránya 87-97 százalék között mozog.

A vakcina első adagját a 12. és a 13. életév közötti időszakban ideális beadni, a második adagot pedig fél év múlva. Az egészségügyi minisztérium a szakértőkkel együtt ugyanakkor későbbi életkorban is javasolja az oltást.

„Hangsúlyozni kell, hogy ennek a vakcinának a méhnyakrák elleni hatékonysága közel százszázalékos.

Még a gégerák, a nyelvrák, illetve más esetekben is hatásos, ami egy másik bónusz a fiatalok és későbbi egészségük védelme szempontjából. Maximálisan javaslom a 12. életévüket betöltött gyermekek oltását” – hangsúlyozta korábban Miloš Jeseňák gyermekgyógyász-immunológus professzor.

(parameter)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: