Újabb közismert szlovákiai magyar művész tiltakozik Gyimesi György „kultúrmaffiázása” miatt

2021. június 21. - 11:26 | Belföld

A Kisebbségi Kulturális Alap (KKA, Kultminor) szétverésén dolgozik Gyimesi György, állítja Németh Ilona képzőművész. Az OĽaNO-s képviselő őt is beillesztette a „hidas kultúrmaffiába”, mivel Ravasz Ábelnek, a Híd korábbi alelnökének az édesanyja, és kifogásolta azt is, hogy Zuzana Čaputová államfő tanácsadója. Gyimesi múlt heti „maffiázása” miatt már több szlovákiai magyar művész és kulturális szervezet is tiltakozott.

Újabb közismert szlovákiai magyar művész tiltakozik Gyimesi György „kultúrmaffiázása” miatt
Fotó: Paraméter

Németh Ilona Munkácsy-díjas képzőművész, a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola tanára nyilatkozatban tiltakozott Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő múlt heti sajtótájékoztatója miatt. A képviselő szerint a KKA támogatásának egy részét egy szűk kör osztja fel saját magának, amelyet ő „hidas kultúrmaffiának” nevezett. A „maffiába” több ismert művészt, kulturális szervezetet és sajtóterméket is besorolt, köztük Németh Ilonát is.

Az elismert képzőművész szerint Gyimesi a KKA szétverésén dolgozik.

„A Kisebbségi Kulturális Alap nem tökéletes, de minden eddigi kisebbségi kulturális támogatási formánál átláthatóbban működik, a szakma bevonásával, függetlenül, biztos forrásokkal. Gyimesi György képviselő múlt heti vádaskodása csak arra jó, hogy meggyengítse ezt az intézményt” – írja Németh.

Németh Ilona a 2018-as Eastern Sugar című kiállításán

Gyimesi – habár folyamatosan „maffiáról” beszélt – feljelentést nem akar tenni ennek az állítólagos "szervezett bűnözői csoport" tevékenysége miatt. Németh szerint a képviselő csak be akar sározni elismert művészeket, szakembereket.

„Gyimesi olyan embereket akar besározni, akik – vele szemben – valamit már letettek az asztalra. Nívós szakembereket nevezett maffiózóknak, miközben nyilvánvaló, hogy ez a bagoly mondja verébnek tipikus esete – véli Németh Ilona.

– A velem kapcsolatos vádjaira nem fogok reagálni, maximum annyit, hogy az elmúlt három évtizedben számos alapban pályáztam sikerrel, de soha nem pályáztam olyan bizottsághoz, ahol saját magam ültem.”

Orbáni módszerekkel a 15 perc hírnévért

Az OĽaNO-s képviselő Németh szerint a KKA most folyó igazgatóválasztását próbálja befolyásolni orbáni módszerekkel.

„Gyimesi azt a KKA-t próbálja a sárba döngölni, amely pont most készül az igazgatóváltásra. Tizenöt perc hírnév, a politikai bosszú kedvéért szétverné az alapot. Be akarja hozni Szlovákiába azt a kultúrharcot, amit az orbáni Magyarországról lesett el, mint annyi minden mást – állítja a Munkácsy-díjas képzőművész.

– Én viszont bízom benne, hogy a KKA sokkal tovább marad a szlovákiai magyar közélet része, mint Gyimesi képviselő úr.”

Gyimesi György sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt már több szlovákiai magyar művész és kultúraszervező is tiltakozott.

- lpj -