Újabb merénylet Franciaországban – Lelőttek egy újságírót, a feleségére is rálőttek, aki rögtön meghalt

2018. március 30. - 16:35 | Külföld

Rálőttek egy franciaországi száműzetésben élő azeri újságíróra, Rahim Namazovra és feleségére péntek reggel Colomiers-ben, a nő meghalt - mondták el egybehangzó források.

Egy rendőrségi forrás szerint a házaspár éppen a Franciaország délnyugati részén található település egyik lakónegyedében autózott, amikor hét lövést adtak le rájuk.

Az egyik golyó Rahim Namazov hátát érte, a férfi állapota válságos - tette hozzá az illetékes.

Colomiers szocialista polgármestere, Karine Traval-Michelet az AFP francia hírügynökségnek elmondta: felmerül a politikai indíttatású bűncselekmény gyanúja, hiszen Namazov egy olyan újságíró, akit hazájában megkínoztak és börtönbe vetettek, és politikai menekültként élt Franciaországban.

Ennek a támadásnak semmi köze a múlt heti terrorcselekményhez, amelynek során egy szélsőséges túszokat ejtett a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trebes-ben - tette hozzá.

Traval-Michelet elárulta: nem tudott arról hogy Namazov a Toulouse nyugati peremén található városban élt, ahogy arról sem, hogy politikai menedéket kapott.

Az azeri újságírót hazájában bebörtönözték, halálosan megfenyegették, majd kiutasították - jutott a Toulouse-i Újságíró Szövetség (AJT) tudomására. A férfi 2010-ben telepedett le Toulouse-ban.

A Riporterek Határok Nélküli nevű nemzetközi szervezet 2017-es sajtószabadság-indexének összeállításakor vizsgált 180 ország közül Azerbajdzsán a 162. helyezést érte el.

(MTI)