Újabb mérgezéses eseteket jelentettek lányiskolákból

2023. március 5. - 15:26 | Külföld

Újabb diáklányok váltak enyhe gázmérgezés áldozatává Iránban, ahol a rejtélyes esetek erős indulatokat váltanak ki a lakosságból - írta a helyi média egészségügyi tisztségviselőkre hivatkozva vasárnap.

Újabb mérgezéses eseteket jelentettek lányiskolákból
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A nyugat-iráni Abhar és a délnyugat-iráni Ahvaz leánygimnáziumából, valamint a nyugat-iráni Zandzsan egyik általános iskolájából jelentettek újabb rejtélyes eseteket, de az ország északkeleti részén fekvő Mashadban, a délen található Sirazban és a közép-iráni Iszfahánban is történt mérgezés.

Hivatalos adatok szerint az elmúlt három hónapban 52 intézményben összesen több száz gázmérgezés történt. Ahmad Vahídi iráni belügyminiszter szombat este kiadott közleményében azt írta: "gyanús mintákat találtak a helyszíni vizsgálatok során".

Ebrahim Raiszi iráni elnök pénteken felszólította a bel- és a hírszerzési minisztériumot, hogy "akadályozzák meg az ellenség tervét a lakosság megfélemlítésére".

Madzsid Mirahmadi iráni belügyminiszter-helyettes azzal vádolta meg a mérgezéses támadások kitervelőit, hogy iskolákat akarnak bezáratni, és újra rendszerellenes lázongást akarnak szítani. Az Iszlám Köztársaságban hónapokig zavargások voltak, miután egy fiatal nő szeptember közepén meghalt az erkölcsrendészet őrizetében.

Eközben már mintegy ötszáz iráni művész írta alá azt a petíciót, amely a mérgezéses esetek felderítését követeli a hatóságoktól - írta a Sarg című napilap vasárnap.

A petícióban "új katasztrófának" nevezték "a lányiskolák elleni szándékos tömeges támadásokat", amelyek célja a megfélemlítés és a lányok elrettentése természetes jogaik érvényesítésétől.

"Elítéljük ezt a tragédiát, és követeljük a tettesek letartóztatását és megbüntetését" - írták a művészek.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: