Újabb miniszterek távoznak, Gröhling és Korčok is lemond

2021. március 24. - 09:29 | Belföld

Ahogy azt az SaS elnöke, Richard Sulík korábban már többször is jelezte, minisztereik is benyújtják lemondásukat, ha a kormányfő nem távozik, Branislav Gröhling és Ivan Korčok lemondása így nem jelent meglepetést.

Újabb miniszterek távoznak, Gröhling és Korčok is lemond
Branislav Gröhling (Fotó: TASR)

A Denník N közölte,

csütörtökön délután 14 órakor nyújtja át lemondását Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek.

A kormány szerdai ülésén Gröhling elbúcsúzott a kollégáitól, valamint a pedagógusoktól és az iskolai alkalmazottaktól is.

Nem sokkal később az SaS nyilatkozatot adott ki arról, hogy az oktatásügyi tárcavezető mellett az általuk jelölt külügyminiszter, Ivan Korčok is bejelentette távozását, amiről írásban értesítette a miniszterelnököt, mivelhogy jelenleg Brüsszelben tartózkodik.

"Örültem, hogy önökkel dolgozhattam, kollégaként ismerhettem meg önöket. A politika ilyen helyzeteket is teremt, mint ma, amikor több kollégával együtt távozunk a kormányból. Kérem önöket, legyen a belpolitika jövője bármilyen, tegyenek meg mindent, hogy a kül- és európai politika területén betartsunk mindent" - fogalmazott levelében.

Az SaS már korábban jelezte, hogy szerdáig ad ultimátumot Igor Matovičnak a lemondásra, különben lemondanak a miniszterei. Igor Matovič (OĽaNO) a vasárnap esti kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hajlandó lemondani a miniszterelnöki székről, bizonyos feltételek mellett. "Az OĽaNO követeli Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter távozását a kormányból, valamint az egészségügyi bizottság elnökének, Jana Bittó Cigánikovának (SaS) lemondását. Ezenkívül az OĽaNO azt követeli, hogy a minisztériumokat szigorúan a választási eredményeknek megfelelően osszák szét, eszerint az SaS-nek át kellene adnia egy széket. Pozitívan értékelnénk Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter távozásának ajánlatát, valamint támogatjuk Juraj Šeliga (Za ľudí) távozását is“ – jelentette ki vasárnap Matovič.

Sulík ezt követően hétfőn, Kolíková pedig kedden nyújtotta be lemondását, kedden pedig azt a köztársasági elnök elfogadta.

Két héten belül Gröhlinggel és Korčokkal együtt már hat miniszter távozott a Matovič-kormányból.

Március 12-én mondott le Marek Krajčí egészségügyi miniszter (OĽaNO), aztán öt nappal később felállt a bársonyszékéből Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter is.

A Matovič-kormány március elejétől került komoly válságba, ami az orosz Szputnyik V vakcina vásárlása után robbant ki. A koalíción belül már régóta eszkalálódott a feszültség, főleg Matovič és Richard Sulík miniszterelnök-helyettes vitái és személyeskedései miatt. De abban mindegyik párt egyetértett, hogy nem akarnak előrehozott választásokat.

(Denník N/TASR/parameter)