Újabb nagy változás jöhet – bizonyos járműveket elég lesz 4 évente műszaki vizsgára vinni

2024. február 22. - 13:32 | Belföld

Amennyiben a parlament elfogadja a közlekedésügyi minisztérium javaslatát, hamarosan olyan változás léphet életbe, ami több ezer sofőrt érinthet – írja az openiazoch.sk.

Újabb nagy változás jöhet – bizonyos járműveket elég lesz 4 évente műszaki vizsgára vinni
Illusztráció (Fotó: TASR)

A beterjesztett javaslat elsősorban az L kategóriájú (motorkerékpár, háromkerekű, quad) járművekkel rendelkezőkre vonatkozik, amely alapján ezen járművek esetében elegendő lenne csak négyévente elvégezni a műszaki vizsgát (STK).

Több ezer sofőr számára ez azt jelentené, hogy ilyen típusú járművüket már nem 4-2-2 intervallumban kell elvinniük műszaki vizsgára (tehát négy évvel az első bejelentést követően, majd kétévenként), hanem 4-4-4 intervallumban (azaz az első bejelentést követően négyévenként).

A javaslat jelenleg a tárcaközi egyeztetés folyamatában van, és a tervek szerint 2024. július 1-én lépne életbe.

A közlekedésügyi minisztérium elemzése szerint a változás több mint 160 ezer L3e és L7e kategóriájú járművet érintene, az új intervallum alapján pedig évente 40 620-an mennének műszaki vizsgára ilyen típusú járművel, ami évi 28 695-tel kevesebb elvégzett műszaki vizsgát jelentene. 2023-ban összesen 1 587 106 műszaki vizsgát végeztek el Szlovákiában, az évi 28 695-tel kevesebb teszt pedig 1,8 százalékos csökkenést eredményezne.


(openiazoch.sk)

Címkék: STK, műszaki vizsga