Újabb orosz oligarchák, köztük a Chelsea tulajdonosa ellen hozott szankciókat a brit kormány

2022. március 10. - 13:15 | Külföld

Újabb orosz oligarchák, köztük Roman Abramovics, az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában játszó Chelsea tulajdonosa és Alekszej Miller, a Gazprom gázipari óriáscég vezérigazgatója ellen jelentett be szankciókat csütörtökön a brit kormány.

Újabb orosz oligarchák, köztük a Chelsea tulajdonosa ellen hozott szankciókat a brit kormány
Roban Abramovics (Fotó: TASR/AP)

A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint az új intézkedések Abramovics és Miller mellett Oleg Gyeripaszkát, az En+ Group energia- és fémipari konglomerátum résztulajdonosát, Igor Szecsint, a Rosznyefty vezérigazgatóját, Andrej Kosztyint, a VTB Bank elnökét, Nyikolaj Tokarevet, a Transznyefty állami olajszállítmányozási vállalat elnökét és Dmitrij Lebegyevet, a Rosszija Bank igazgatótanácsának elnökét érintik.

A külügyi tárca ismertetése szerint a szankciókkal sújtott orosz nagybefektetők együttes vagyona hozzávetőleg 15 milliárd font.

A büntetőintézkedések alapján a brit kormány mindegyikük nagy-britanniai vagyoneszközeit befagyasztja és megtiltja, hogy beutazzanak az országba.

A Chelsea számára a kormány külön egyedi engedélyt adott ki, hogy a klub továbbra is játszhasson mérkőzéseket.

A brit kormány csütörtöki bejelentése szerint az 55 éves milliárdos, Abramovics vagyonát zárolják, nem bonyolíthat le pénzügyi tranzakciókat brit magánszemélyekkel és vállalkozásokkal, emellett utazási és szállítmányozási tilalommal is sújtották.

"Nem nyújthatunk biztonságos kikötőt azoknak, akik támogatták Vlagyimir Putyin gonosz támadását Ukrajna ellen" - közölte Boris Johnson miniszterelnök. Abramovicsról azt beszélik, hogy jó viszonyt ápol Putyinnal, ezt azonban ő vitatja.

Az orosz oligarcha a múlt héten bejelentette, hogy eladja a Chelsea-t, miután előzőleg átadta az egyesület irányítását a klub jótékonysági alapítványának. Abramovics 2003-ban vásárolta meg a londoni együttest, amely azóta az angol bajnokságot és az FA Kupát ötször-ötször, a Bajnokok Ligáját kétszer, az Európa-ligát pedig egyszer nyerte meg.


(MTI)