Újabb pályázati lehetőségek a határ mindkét oldalán

2018. szeptember 21. - 07:47 | Régió

A Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás a Nagyszombati Kerületi Önkormányzattal és a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-vel közösen hirdette meg a Kisprojekt Alapot. A tevékenységet az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programon keresztül az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja.

Újabb pályázati lehetőségek a határ mindkét oldalán
A résztvevő felek szlovákiai képviselői (A szerző felvételei)

A Kisprojekt Alapba hét régióból kapcsolódhatnak be, amelyek Magyarországon Budapest főváros, Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyék területét, Szlovákiában a Pozsonyi, a Nagyszombati és a Nyitrai kerület területét érinti 2018-2022 között.

A programot bemutató sajtótájékoztatón részt vettek az érintett felek képviselői. Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke elmondta, az alap támogatja például a közös konferenciák, workshopok szervezését, kulturális és természeti örökség megőrzésére irányuló tevékenységek megvalósítását, közös stratégiák és tanulmányok kidolgozását, közös sportrendezvények szervezését, sportpályák kialakítását, iskolák, egyházak, önkormányzatok közötti együttműködés erősítésére irányuló tevékenységeket. „A Kisprojekt Alapnak a célja a határon átnyúló kapcsolatok erősítése, illetve a határ mindkét oldalán működő szubjektumok közötti együttműködés javítása a kisebb, regionális projektek és víziók támogatásával” – hangsúlyozta Viskupič.


Jozef Viskupič és Vasi Emma

A pályázásra jogosultak önkormányzatok, egyházak, közintézmények, iskolák, felsőoktatási intézmények, de épp úgy polgári társulások és nonprofit szervezetek is. Az első pályázati kiírás szeptember 3-án lett közzé téve, melyre november 2-ig mintegy 5,3 millió eurós EU-keret terhére 7 régió pályázói nyújthatnak be kérelmet 20.000 eurótól 50.000 euróig terjedő projektekre, melyeknek időtartama legfeljebb tizenkét hónap. Különleges esetben ez még hat hónappal meghosszabbítható. A támogatás a kisprojekt elszámolható összköltségének 85%-át jelenti, amelyhez a kedvezményezettek 15% önerővel járulnak hozzá.


Ožvald Erzsébet

Ožvald Erzsébet, Pozsony megye alelnöke is üdvözölte a programot. Elmondta, reméli, hogy sikeres lesz és a határon átnyúló közös munka erősíti majd az összetartást az emberek között. Hozzátette, külön örül annak, hogy Pozsony megyében szeptember 25-én Fél községben lesz részletes beszélgetés az érintettek számára, ahol a jövőbeli pályázók több részletet is megtudhatnak. „Ne felejtsük el, hogy kis projektekről van szó, tehát 20 és 50 ezer euró közötti összegekről, ám néhány községnek ezek nagy összegek, így reméljük, hogy több esetben is sikeresen pályázunk majd” – szögezte le Ožvald Erzsébet. Csenger Tibor Nyitra megye alelnöke hangsúlyozta, igaz, hogy ők még nem tagjai a társulásnak, de a közeljövőben ez változhat és remélik, szintén meríthetik ezeket a pénzügyi forrásokat, főként a határon átnyúló kapcsolatok erősítésére.


Csenger Tibor

Vasi Emma, a társulás igazgatója elmondta, a közeljövőben Magyarország- és Szlovákia-szerte több tájékoztató napot is tartanak, például szeptember 21-én Párkányban, 24-én Komáromban, 25-én Pozsonyban, 26-án Budapesten, 28-án Dunaszerdahelyen és október 1-én Győrben. Ezeken a találkozókon, illetve a weboldalon, az érdeklődők további részleteket tudhatnak meg a pályázati lehetőségekről.

(alsa)