Újabb rakétakísérletet hajtanak végre Alaszkán

2017. július 23. - 09:42 | Külföld

Újabb rakétakísérletet hajt végre az Egyesült Államok várhatón a jövő héttől Alaszkán, hogy tesztelje a THAAD rakétavédelmi rendszernek az észak-koreai fenyegetésekkel szembeni védelmét - közölte vasárnap az amerikai parti őrség.

A rakétaindítást a csendes-óceáni Alaszka Űrkikötő Komplexumban hajtják végre. Egyben felszólították a tengerészeket, hogy a hét végén kerüljék az alaszkai Kodiak-sziget és Hawaii közötti vizeket.

Amerikai katonák ideiglenesen a komplexumban tartózkodnak a THAAD rendszer tesztelésének idején - írta Kodiak Daily Mirror című napilap.

Az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség a múlt hónapban sikeres kísérletet végzett a THAAD-18 rendszerrel. A kísérlet hitelesítette a THAAD-nak a középes hatótávolságú ballisztikus rakéták elfogására való alkalmasságát - közölte Chris Johnson, az ügynökség közkapcsolatokért felelős igazgatója.

A júniusi FTT-18 kísérlet keretében két elfogó rakétát indítottak két, egy helyre telepített rakétaindítóból - írta Johnson a Kodiak Daily Mirrornak. "Az első rakéta elérte a célpontot. A második rakétát a működési folyamatok tesztelése céljából indították."

A második, FTT-15 kódnevű teszt keretében a rendszer közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáknak a légkörben történő elfogására való képességét tesztelik - közölte Leah Garton, az ügynökség közkapcsolati osztályának munkatársa.

THAAD rakétavédelmi rendszer - amelyet eddig 14 teszt során 100 százalékos eredményességgel próbáltak ki -, közvetlen találat útján semmisíti meg a rakétát a repülés végső szakaszában. A THAAD rendszert Guamra és Dél-Koreába telepítetik az észak-koreai rakétaveszély elhárítására.

MTI/para