Újabb rendszerhiba: AstraZenecával oltottakat hívtak be ismét Pfizerrel való oltásra

2021. május 23. - 11:59 | Belföld

Nemcsak akkor van baj, ha nem kap behívót, pedig már kellene, de akkor is a rendszer hibájába ütközhet a mit sem sejtő oltakozó, ha esetleg kap, de más oltóanyagra, mint amelyből az elsőt kapta. Az előbbi esetekre szombati cikkünkben hívtuk fel a figyelmet, előfordult azonban olyan eset is, amikor valaki elsőre AstraZenecát kapott, és behívták ismét, de Pfizerre.

Újabb rendszerhiba: AstraZenecával oltottakat hívtak be ismét Pfizerrel való oltásra
Fotó: TASR

A Markíza hívta fel a figyelmet ez utóbbi esetekre. Akadtak ugyanis, akik a vártnál hamarabb kaptak sms-t oltásra vonatkozó időponttal, csakhogy más oltóanyaggal, mint amelyből az első adagot kapták. Többen emiatt úgy gondolták, hogy valószínűleg változott az oltási stratégia, a hírekben ugyanis szerepelt már az is, hogy például Németországban Pfizerrel vagy Modernával oltanak másodjára olyan személyeket, akik elsőre AstraZenecát kaptak, és Franciaországban az 55 év alatti, AstraZenecával oltottakat is hasonlóképp kezelik.

A Markíza azonban olyan esetre hívta fel a figyelmet, amikor egy 59 éves személyt, akit április elején beoltottak AstraZenecával, 8 hét után újra behívtak első (!) oltásra, ezúttal Pfizerrel. Nem egyedüliként.

A regisztrációs rendszert kezelő Egészségügyi Információs Központ (NCZI) szóvivője, Veronika Bauch ennek kapcsán közölte, hogy rendszerhibáról lehet szó, mivel a minisztérium nem változtatott az oltási stratégián ilyen irányban. A hiba úgy keletkezhetett, hogy az NCZI nem kapott visszajelzést az oltóközponttól, ahol beoltották az illető(ke)t, így a váróteremben továbbra is jelen voltak, és ezért kaphattak újabb időpontot.

Aki ehhez hasonló sms-t kap, annak nem kell részt vennie az oltáson.

(Tvnoviny.sk)