Újabb repedéseket fedeztek fel a Nemzetközi Űrállomás egyik moduljában

2021. augusztus 30. - 17:58 | Tech

Újabb repedéseket fedeztek fel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik moduljában - közölte Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmenseiért felelős repülésvezérlő.

Szolovjov szerint a repedéseket a Nemzetközi Űrállomás legidősebb moduljában, az orosz Zarjában (Virradat) találták egy vizsgálat során. Az orosz ISS-missziókért felelős tisztségviselő hangsúlyozta, hogy amit lát, az nagyon nem tetszik neki. Mint mondta, a repedések még nem törtek fel, így nem is okozhattak légszivárgást, de idővel ez is megtörténhet.

Szolovjov kiemelte, hogy az ISS orosz szegmensei jobb napokat is láttak már, s nincs garantálva, hogy 2025-öt követően is biztonságosak lesznek.

Az ISS legénysége már így is hónapok óta küzd az ISS Zvezda moduljának törzsén keletkezett repedések szigetelésével. A probléma időnként légnyomáscsökkenéshez vezetett. E rések közül többet már leszigeteltek, mindemellett folyik a keresés további lékek után.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az űrhajósok életét nem fenyegeti közvetlen veszély.

Jelenleg vita folyik a 14 ország, köztük az Egyesült Államok és Oroszország által közösen üzemeltetett Nemzetközi Űrállomás jövőjéről.


MTI