Újabb rétes-rekord született: 51,61 méter hosszúra nyúlt a tészta

2019. május 19. - 08:53 | Régió

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az immár hagyományos Réteshúzó Fesztivált Vásárúton, május 18-án.

Újabb rétes-rekord született: 51,61 méter hosszúra nyúlt a tészta
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

A fesztivál szép időnek és sok látogatónak örvendett. A színes program és a finom rétesek most sem hiányoztak. Ezúttal 14 csapat mérte össze tudását és készített ínycsiklandó réteseket. Minden csapatnak háromféle rétest kellett sütnie: almásat, túrósat és egy szabadon választhatót. A csapattagok lelkesen sürgölődtek az asztalok körül, jókedvűen készítették finomságaikat. A zsűrinek nehéz feladata volt, hiszen minden csapat remekül teljesített. A szervezők nagy örömére két fiatal, 12-13 éves lányokból álló csapat is összeállt. Bugár Krisztina, a fesztivál főszervezője hangsúlyozta, ezzel elérték céljukat, miszerint szeretnék továbbadni a fiataloknak a réteshúzás hagyományát.

A zsűri: Gianni Annoni, Tatai Robi, Tóth Tihamér, Oravecz Magdolna, Vágenfál Tibor, Hullai Krisztina, Bodri Eleonóra döntése alapján, a legfinomabb rétest idén a Húzós trió- Pilates csapat (Csörgei Tünde, Rácz Nagy Linda, Tunyogi Tünde) készítette. Második helyen Medve község csapata (Šimovič Szabina, Csicsay Edit, Ciprus Szilvia) végzett, akik idén első alkalommal vettek részt a fesztiválon. A dobogó harmadik fokára pedig a vásárúti nyugdíjasok csapata (Károlyi Éva, Tóbli Adél, Tóbli Márta) állhatott.

Délután fél ötkor a már előkészített több méter hosszú asztalok körül gyülekeztek a kíváncsi emberek. Mindenki nagy izgalommal figyelte az ügyeskezű hölgyeket, akik szorgosan gyúrták, majd nyújtották a rétestésztát. Garami Gábor műsorvezető és Gianni Annoni zsűritag igyekeztek oldani a feszültséget. A rétes feltekeréséből többen kivették a részüket, köztük a falu polgármestere, Török Gergely is szívesen állt be a segítők közé. A jelenlévők együtt izgultak és egy emberként tettek meg mindent a sikeres rekordkísérlet érdekében. A tésztát terítővel óvták a napsugaraktól, amely ellenkező esetben könnyedén szárazzá tehette volna az alapanyagot.

Megérte a sok fáradtságot, hiszen idén újabb szlovákiai rekord született: 51,61 méter hosszúra nyújtotta Bugár Krisztina és csapata a rétest.

Tavaly 43,94 méter hosszúra nyúlt a tészta.

A sikeres rekordkísérlet és a díjkiosztás után, az eddigi évekhez hasonlóan jókedvű szórakozásba torkollott az este.


SzC