Újabb sportesemények maradnak el világszerte a koronavírus-járvány miatt

2020. március 26. - 12:13 | Sport

A koronavírus-járvány miatt továbbra is számos sportesemény marad el világszerte, a törökök pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) okolják két megfertőződött ökölvívójuk miatt.

A Török Ökölvívó Szövetség bírálta a NOB-ot, amiért delegációjának három tagja - két bokszoló és a csapatvezető - koronavírussal fertőződött meg a londoni ötkarikás kvalifikációs tornán. Eyup Gozgec elnök szerint nem szabadott volna megrendezni a viadalt, mivel addigra már számos sportesemény elhalasztásáról döntöttek világszerte. Kiemelte: a NOB munkacsoportjának felelőtlensége hozzájárult a fertőzéshez. Az ökölvívó torna március 14-én kezdődött és egészen 24-ig tartott volna, de végül 17-én félbeszakították. Londonban 40 országból 350 sportoló, köztük több magyar indult, az 57 kilós Gálos Roland kvótát is szerzett.

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) három fontos eseményét is elhalasztotta bizonytalan ideig. Nem rendezik meg június 1. és 6. között Buffalóban a fiatal amatőrök központi tesztjét, június 18-án Las Vegasban a szezonzáró díjkiosztót, valamint június 26-án és 27-én Montrealban az amatőr játékos-választást, a draftot

Az egyik kanadai sportszergyártó cég, a Bauer átalakítja termelését, így a hokisok plexi szemvédője helyett ezentúl átlátszó arcvédőt, egyfajta maszkot gyárt majd.

A Rio de Janeiró-i szövetségi államban április 30-ig biztosan nem rendeznek labdarúgó-mérkőzéseket, így például a Libertadores Kupa címvédője, a Flamengo sem tud pályára lépni.

Tovább halasztották az autós gyorsasági NASCAR-sorozat folytatását, május 9-ig biztosan nem rendeznek futamokat az Egyesült Államokban.

Törölték a vitorlázó Amerika Kupa, a világ legrégebbi versenysorozata - amely 1851-ben kezdődött - két európai előversenyét. Elmarad az áprilisi, Cagliariba tervezett viadal, majd júniusban Portsmouthban mérték volna össsze tudásukat a kihívó csapatok. A széria harmadik regattáját, december Aucklandban megtartják. A 36. Amerika Kupáért jövő márciusban, ugyancsak a címvédő Team New Zealand otthonában, Aucklandben szállnak vízre a hajók.

A Nemzetközi Krikett Tanács (ICC) az összes olyan világbajnoki selejtező-mérkőzését elhalasztotta, amely június 30-a előtt szerepelt a versenynaptárban.

A Karate Világszövetség (WKF) úgy döntött, hogy tovább halasztja az egyszer már áthelyezett tornáját, amelyen a tokiói olimpiára lehetett volna kvalifikációt szerezni. A selejtezőt eredetileg május 8-10-ére írták ki párizsi színhellyel, majd a világszerte terjedő koronavírus-járvány miatt június végére helyezte át a WKF. Az újabb időpont-módosítást az után jelentette be, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden 2021-re tette át a 2020-as tokiói ötkarikás játékokat.

Karatéban - amelynek olimpiai bemutatkozására a japán fővárosban kerülhet sor - a férfiaknál és a nőknél is egyéni formagyakorlatban, valamint három küzdelmi súlycsoportban rendeznek versenyeket, és valamennyiben tíz fő mérheti össze a tudását. Az olimpiai pontszerző sorozatban magyar sportoló eddig nem szerzett kvótát.

Közben Gabriele Gravina, az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) elnöke azt mondta, változatlanul reménykedik abban, hogy sikerül majd befejezniük a Serie A félbeszakított idényét. Az elnök még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy csak júliusban, vagy augusztusban zárul a 2019/2020-as szezon, ehhez azonban lehet, hogy külön engedélyt kell kérniük a nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) szövetségtől. Gravina úgy fogalmazott, az utolsó lehetséges pillanatig bízik abban, hogy be tudják fejezni a bajnokságot, és személyes vereségként élné meg, ha a csapatok nem tudnák lejátszani a hátralévő meccseiket.

(MTI)

Címkék: koronavírus