Újabb szélvihar söpört végig Csehországon, kidőlt fa ölt meg egy fiatal házaspárt

2021. július 9. - 11:02 | Külföld

Újabb esővel, helyenként jégesővel kísért rendkívül heves szélvihar söpört végig csütörtökön este és péntekre virradóra Csehországon. 

Újabb szélvihar söpört végig Csehországon, kidőlt fa ölt meg egy fiatal házaspárt
Fotó: MF DNES/František Linduška

A szélvihar következtében evakuálni kellett néhány gyermektábor lakóit, akadozik a regionális vasúti közlekedés és mintegy 24 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A tűzoltóknak több mint 1200 helyen kellett beavatkozniuk, mert a heves eső következtében megduzzadt kisebb helyi patakok épületeket, pincéket, kerteket öntöttek el. A mentőakciók száma többszöröse a normális napi eseteknek.

A meteorológusok szerint a legsúlyosabb problémák Nyugat- és Dél-Csehországban, valamint az ország észak-keleti régióiban vannak.

A dél-csehországi Písek városa mellett a szélvihar egy nagy fát tépett ki, amely az éppen a mellette vezető útra dőlt, maga alá temetve egy arra haladó személygépkocsit.

Az autóban egy fiatal házaspár utazott két kiskorú gyermekével. Az autóra dőlt fa törzse alá került szülők a helyszínen vesztették életüket, míg két kiskorú gyermeküket súlyos sérülésekkel kórházba szállították a mentők.

A péntek reggeli hírek szerint a gyermekek már nincsenek életveszélyben.

A Prágától keletre fekvő Královohradecky régióban

két gyermektábor lakóit kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak, mert a szélvihar felforgatta a sátrak egy részét és a tábor területét elöntötte a közeli patak vize.

A több mint száz gyermeket a közeli települések iskoláiban szállásolták el ideiglenesen. Hasonló kényszerű táborbontásra a rádió szerint néhány más helyen is sor került.

A kidőlt fák és a leszakadt vezetékek miatt több helyen megszakadt a regionális vasúti összeköttetés. A közutak forgalmának akadályoztatásáról nincsenek hírek.

Két hete tornádó söpört végig Dél-Morvaországon, amelynek következtében hat ember meghalt, több mint százan kórházba kerültek és az anyagi károk több milliárd koronára rúgnak. A tornádó sújtotta településeken mintegy 170 családi házat teljesen le kell bontani, majd újjápíteni.

MTI/TA3