Újabb szlovákiai magyart nevezett ki nagykövetnek az államfő

2021. április 13. - 19:30 | Belföld

A rimaszombati Ondrejcsák Róbert után, aki Londonban képviseli Szlovákiát, mától újabb fontos európai ország nagyköveti tisztét látja el szlovákiai magyar: a köztársasági elnök kedden a zselízi származású Wurster Karlát nevezte ki Szlovákia római nagykövetévé.

Újabb szlovákiai magyart nevezett ki nagykövetnek az államfő
(Fotó: prezident.sk)

Wurster Karla mostanáig Szlovákia EU-s állandó képviseletén dolgozott Brüsszelben, korábban a Nemzetközi Visegrádi Alap vezérigazgatója volt, és vezette a szlovák külügyminisztérium uniós politikáért felelős osztályát is.

Megbízólevele átadásakor az államfő kiemelte: Szlovákiához hasonlóan Olaszországot is súlyosan sújtotta a koronavírus-járvány.

"Az elkövetkező években az európai gazdaságok felépülnek majd a világjárvány okozta gazdasági károkból. Olaszország lesz a legnagyobb kedvezményezettje az európai helyreállítási tervnek - egy olyan tervnek, amely nekünk is megadja a lehetőséget egy korszerűbb, igazságosabb és zöldebb Szlovákia felépítésére" - jelentette ki Zuzana Čaputová.

Hozzátette: a terv végrehajtásával kapcsolatos olasz tapasztalatok inspirálóak lehetnek hazánk számára is. "Ezért szeretném, ha a megbízatása során kiemelt figyelemmel kísérné ezt a területet" – mondta Wurster Karlának a köztársasági elnök.

Mivel Szlovákiának nincs külképviselete San Marinóban és Máltán, Wurster Karla ebben a két országban is ellátja a nagyköveti feladatokat, adta hírül az elnöki palota.

-para-