Újabb településen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis

2019. augusztus 1. - 10:25 | Belföld

A tőketerbesi járásbeli Nagykövesd (Veľký Kamenec) községben is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis.

Újabb településen ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis
Fotó: TASR

Ez a második eset Szlovákiában.

Nagykövesd a betegség előfordulásának első helyétől mintegy 5,5 kilométerre fekszik. Erről a szlovák Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletet (ŠVPS) tájékoztatott a honlapján.

A közlemény szerint egy sertésről van szó, amely a vírusfertőzés következtében hullott el.

Előtte romlott az egészségi állapota, láza volt, illetve mozgásszervi rendellenességek és bőrelváltozások léptek fel nála. Az érintett gazdaságban az állat elpusztulása idején nem volt más sertés. A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen, folynak az epizootológiai vizsgálatok.

Stanislav Kovalík, a tőketerebesi Regionális Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletet (RVPS) igazgatója az eset kapcsán jelezte:

pénteken 12 nagykövesdi tenyészetben 68 sertést fognak likvidálni.

Az aktualizált védelmi körzetbe jelenleg Nagykövesd, Kiskövesd (Malý Kamenec) és Őrös (Strážne) községek tartoznak. A megfigyelési körzet további községekkel bővült.

Múlt héten az országban először, ugyancsak a Tőketerebesi járásban, Őrös (Strážne) községben regisztrálták a fertőzést. Az állategészségügyi felügyelet alkalmazottai kedden megkezdték a községben a sertések elpusztítását, hogy megakadályozzák a sertéspestis terjedését.

Az afrikai sertéspestissel már hosszabb ideje küzdenek Csehországban és Magyarországon is, ahol a szlovák határhoz közeli helyeken találtak fertőzött állatokat. A fertőzés nem veszélyes az emberre sem más állatokra, csak a vaddisznók és a házi sertések fertőző betegsége.

(TASR/para)