Újabb tisztogatások a rendőrségen – az inspekció átszervezése után többeket áthelyeznek a járási rendőrségekre

2023. november 30. - 13:41 | Belföld

A belügyminisztérium inspekciós szolgálatának átszervezését követően több tisztviselőnek és rendőrnek távoznia kell a járási rendőrkapitányságokra. Közülük viszont néhányan védett bejelentői státuszt élveznek.

Újabb tisztogatások a rendőrségen – az inspekció átszervezése után többeket áthelyeznek a járási rendőrségekre
Illusztráció (Fotó: TASR)

A TV Markízának több forrás megerősítette a személyes változásokat. Ez alapján a Restart nevű csoport tagjait a járási kapitányságokra helyezhetik át. Ők voltak azok, akik Ján Čurilla NAKA-nyomozóval és társaival együttműködtek több kulcsfontosságú ügy kivizsgálásában.

A TV Markíza információi szerint megkapta az áthelyezési parancsát Ladislav Kotek is, aki ellen nemrégiben azért hajtottak végre látványos rendőrségi akciót, mert állítólag jogosulatlanul használta a szolgálati autóját. Már pénteken az egyik pozsonyi járási kapitányságon kell jelentkeznie. Viszont Kotek védet bejelentői státuszt élvez, így az áthelyezéséről tájékoztatni kell a bejelentők védelmére létrehozott hivatalt.

Hasonló sorsra jutott Peter Kráľovič, aki a múltban meggyanúsította a belügyi inspekció jelenlegi vezetőjét, Branislav Zuriant, és nyomozott például az újságírók átvilágítása ügyében. Pavol Ďurka volt NAKA-nyomozót és inspekciós tisztviselőt a Nyitrai Megyei Igazgatóság hatáskörébe tartozó pozícióba helyezték át. Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter viszont októberben szolgálaton kívül helyezte.

Peter Juhás, a Kuciak-csoport egykori vezetője, valamint az inspekciós szolgálat egykori igazgatója a jelenlegi megállapodás szerint egyelőre marad a helyén. A határozat szerint Nyitrán kell jelentkeznie, de egyelőre nem kapott áthelyezési parancsot. Juhás ugyancsak védet bejelentői státusszal rendelkezik.

A járási rendőrkapitányságokra áthelyezett rendőrök többsége egyúttal tanúként szerepel bizonyos ügyekben, például a Végkifejlet-ügyben (Rozuzlenie) is. Ezzel kapcsolatban Peter Košč vállalkozó, Vladimír Pčolinský egykori SIS-igazgató, Michal Aláč, Ján Kaľavský volt NAKA-tisztviselő, Martin Ciriak volt SIS-tisztviselő és Roman Konečný, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője ellen folyik eljárás.


(tvnoviny.sk)