Újabb török katona halt meg Szíriában

2020. február 22. - 18:36 | Külföld

Meghalt egy török katona egy harckocsilövedék robbanásában az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban szombaton - közölte Twitter-üzenetében a török védelmi minisztérium.

Újabb török katona halt meg Szíriában
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A katona a robbanásban súlyosan megsebesült, és kórházba szállítása közben veszítette életét. Ezzel 17-re nőtt egy hónap alatt a harcokban megölt török katonák száma. A török hadsereg megtorló akciót hajtott végre, és 21 "rezsimcélpontot" elpusztított - áll a török védelmi minisztérium közleményében.

Törökország több ezer katonát és harcfelszerelést küldött a határaitól délre fekvő szíriai tartományba, ahol a szíriai kormányerők orosz támogatással hadműveletet folytatnak az utolsó, még felkelők kezén lévő tartomány visszafoglalására. Törökország, ahol már 3,7 millió szíriai menekült tartózkodik, közölte, hogy nem tud kezelni egy újabb menekülthullámot, és lezárta határait, miközben a szíriai offenzíva és az orosz légicsapások következtében december eleje óta csaknem egymillió civil - többségükben nők és gyerekek - kényszerültek elmenekülni lakhelyükről.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton Izmírben, az NTV török televízió által közvetített beszédében kijelentette, hogy Törökország "határozottabban fog fellépni" Szíriában. Utalt arra, hogy péntek este telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, korábban pedig Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral, majd, mint mondta, "útitervet dolgoztunk ki Szíria számára". Arra nem tért ki, hogy milyen konkrét lépésekről van szó, de hangsúlyozta, "Ankara nem fogja alárendelni magát a világ nagyhatalmainak".

Erdogan azt is közölte, arra számít, hogy március 5-én Putyinnal, Macronnal és Merkellel megvitatja a szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzetet.

(MTI)