Újabb tünetek jelezhetik, hogy megfertőződtünk – figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal

2022. január 26. - 08:14 | Belföld

Újabb tünetekkel bővítette a koronavírus-fertőzésre figyelmeztető jeleket a Közegészségügyi Hivatal. Ha ezeket tapasztalja, fontos, hogy ne érintkezzen másokkal, és hívja fel a körzeti orvosát.

Újabb tünetek jelezhetik, hogy megfertőződtünk – figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A Közegészségügyi Hivatal erről szóló határozata keddtől (január 25.) érvényes.

A Covid-19 klinikai tünetei közé sorolják ezen túl a 37 Celsius-fok feletti testhőmérsékletet, a köhögést, az éjszakai izzadást, a fáradtságérzetet, a torokfájást, a fejfájást, a légszomjat, az ízlelés és a szaglás elvesztését, a bél- és emésztési problémákat, valamint az orrdugulást.

A tünetek észlelését követően az oltatlanoknak és az oltott személyeknek is izolációban kell maradniuk, és értesíteniük kell a kezelőorvost.

Mint ismert, január 25-től a koronavírussal fertőzött, pozitív személy házi karanténja öt napra rövidült, függetlenül attól, hogy az illető oltott-e, vagy túlesett-e korábban a betegségen. A karantén abban az esetben ér véget öt nap után, ha a COVID-pozitív személynek az utolsó 24 órában nincsenek tünetei. Ellenkező esetben az orvos dönti el, hogy meddig tart a karantén. A karantén után még öt napig reszpirátort kell viselni a nyilvános helyeken.


(TASR)