Újabb tüntetések voltak Mianmarban, 114 emberrel végeztek, köztük több gyerekkel

2021. március 28. - 14:25 | Külföld

A szombati tüntetések véres leverése ellenére vasárnap újra utcára vonultak a tüntetők Mianmarban, hogy tiltakozzanak a hadsereg hatalomátvétele ellen.

Újabb tüntetések voltak Mianmarban, 114 emberrel végeztek, köztük több gyerekkel
TASR

Megmozdulásokat szerveztek az ország két legnagyobb városában, Rangunban és Mandalajban, de más településeken is tartottak demonstrációkat. A biztonsági erők több helyszínen újra brutálisan léptek fel a tüntetőkkel szemben, legalább ketten életüket vesztették.

Bagóban a katonák tüzet nyitottak egy gyászmenetre, amely az előző nap meggyilkolt, húszéves tüntetőt kísért utolsó útjára. Áldozatokról nem tudni.

Más helyszíneken, köztük Rangunban, Meiktilában, Monjvában és Mandalajban is sor került a szombati megmozdulások áldozatainak elhantolására.

Szombat volt a tüntetések legvéresebb napja azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat Mianmarban. Médiaértesülések szerint a biztonsági erők 114 emberrel végeztek, köztük több gyerekkel. Mandalajban legalább negyvenen, míg Rangunban 27-en vesztették életüket. A puccs óta összesen több mint 420 tiltakozót öltek meg.

Az előző napi vérengzést számos ország és nemzetközi tisztségviselő bírálta. António Guterres ENSZ-főtitkár elmondta: elborzasztották a történtek.

"A folyamatos katonai erőszak elfogadhatatlan és kemény, egységes és határozott nemzetközi választ kíván"

- írta Guterres a Twitteren.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter megrökönyödésének adott hangot a vérengzést követően, amely szerinte megmutatta, hogy a junta kész feláldozni az állampolgárok életét néhány kiváltságos kedvéért.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szégyenletesnek és gyávának nevezte a biztonsági erők túlkapásait, akik válogatás nélkül lőttek menekülőkre és gyerekekre is.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: