Újabb tüntetésekre került sor, nem nyugszanak bele a határátlépésre vonatkozó szabályokba

2021. július 21. - 18:31 | Régió

Újabb tüntetések zajlanak a határátkelőknél. Úgy tűnik, az ingázók nem akarnak belenyugodni a legújabb rendeletekbe.

Újabb tüntetésekre került sor, nem nyugszanak bele a határátlépésre vonatkozó szabályokba
Fotó: Facebook

Ismét tüntető tömeg blokkolta a forgalmat a Szlovákia és Magyarország közti határátkelőknél.

Korábban már sor került hasonló ellenállásra. Július 9-én a komáromi és a párkányi határátkelőnél, július 16-án pedig már nem csupán a magyarországi határátkelőknél gyűlt össze a tömeg.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter július 15-én közölte, hogy már készülőben van a határátlépésre vonatkozó új rendelet.

Ez azt jelenti, hogy Szlovákia mégsem tér vissza a korábbi utazási szemaforhoz, és az első adag vakcinával beoltott személyeknek is karanténba kell majd vonulniuk a külföldről való hazatérést követően, majd az ötödik napon mehetnek PCR-tesztre. Július 19-től számítva azonban két hétig valószínűleg átmeneti időszak lesz, amikor az egy oltással rendelkezőknek a hazatérést követően nem kell karanténba menniük és öt napot várniuk a tesztre, hanem azonnal elvégeztethetik a PCR-tesztet, és negatív eredmény esetén mentesülnek a karanténkötelezettség alól.

Határátkelők lezárására is sor került. Szlovákia területén Ipolyság és Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) határátlépési pontoknál folyamatban lévő demonstrációra tekintettel szerdán 17 órától a 2-es főút Rétság és Parassapuszta közötti szakaszán, továbbá a 21-es főút Salgótarján és Somoskőújfalu közötti szakaszán torlódásra, rendőri forgalomirányításra, illetve forgalomkorlátozásra kell számítani. A somoskőújfalui és a parassapusztai határátkelőket a szlovák hatóságok lezárták.

(para, MTI)