Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban

2022. június 30. - 09:24 | Külföld

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban: Antonio de la Cruzt szerdán lőtték agyon ismeretlen elkövetők a Ciudad Victoria városában található háza közelében - jelentette az Expreso című helyi lap, amelynek dolgozott.

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Jesús Ramírez mexikói kormányszóvivő a Twitteren közölte, hogy de la Cruz felesége és lánya is megsebesült a merényletben. Francisco Cabeza de Vaca, Tamaulipas mexikói tagállam kormányzója szerint az orvosok a lány életének megmentésén fáradoznak.

A Milenio című lap arról számolt be, hogy a támadók motorokról nyitottak tüzet a család autójára. A helyi sajtó egyébként úgy tudja, hogy újságírói tevékenysége mellett de la Cruz a Polgárok Mozgalma (Movimiento Ciudadano) nevű párt szóvivője is volt.

De la Cruz volt idén a tizedik újságíró, akit megöltek Mexikóban. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint a latin-amerikai ország az egyik legveszélyesebb hely a világon a sajtóban dolgozók számára. Az országban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, újságírókat pedig azért vesznek célba, mert beszámolnak ezekről az ügyekről, de a politikai korrupció feltárása is életveszélybe sodorhatja őket. Civil szervezetek szerint az újságírók gyilkosainak több mint 90 százaléka büntetlen marad.


MTI