Újabb ukrajnai menekülthullámra készül Kassa városa

2022. november 28. - 19:58 | Régió

Kassa újabb ukrajnai menekülthullámra készül, az egyre hidegebb idő miatt már mutatkoznak ennek jelei – erősítette meg a TASR-nek Adriana Čurajová, a város fogadóközpontjának (CPK) koordinátora.

Újabb ukrajnai menekülthullámra készül Kassa városa
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

„Már vannak ennek jelei, de telefonhívásokat is kapunk Ukrajnából, azt kérdezik az emberek, hogy át tudnának-e telelni nálunk. Nem keresnének itt tartós szálláslehetőséget, munkát, nem járnának iskolába a gyerekeik, csak ki szeretnék húzni itt tavaszig, mert odahaza fűtés, víz, villany nélkül vannak” – magyarázta Čurajová.

Az elmúlt napokban átlagban 45 új menekült jelentkezett a vasútállomás melletti fogadóközpontban, emellett 100-150 korábban Kassára érkező menekült is felkeresi naponta a központot különféle ügyekben.

Az elmúlt hónapokban naponta átlagban 60 menekült volt elszállásolva a központban, most 70-80. „Kettő, maximum három éjszakát töltenek nálunk, segítünk nekik továbblépni, hogy fogadhassuk az újabb menekülteket. Arra motiváljuk őket és segítünk is ebben, hogy továbbutazzanak más szlovákiai városba, esetleg más országba” – tette hozzá.

A fogadóközpont folyamatosan egyeztet a járási válságstábbal, emellett közösen a megyével és más szervezetekkel készül az újabb menekülthullámra. Ha a központi szállás megtelne, 24 órán belül újakat tudnak nyitni.

A központ fogadja az ukrajnai menekülteknek szánt élelmiszercsomagokat és más adományokat is, és felvilágosítást nyújt az adakozni szándékozóknak, hogy éppen mire lenne leginkább szükség.

A becslések szerint tartósan 6-7 ezer ukrajnai menekült lehet Kassán.

TASR