Újabb videóban Prataszevics arról beszél, az ellenzéket Varsóból irányítják és a litván adófizetők pénzéből fizetik 

2021. június 4. - 07:48 | Külföld

A fehérorosz ellenzéket Varsóból irányítják, és tevékenységét a litván adófizetők pénzéből finanszírozzák - mondta a vele készített börtöninterjú csütörtökön sugárzott részében a Ryanair-gép Minszkbe térítésével elfogott Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki aktivista.

Újabb videóban Prataszevics arról beszél, az ellenzéket Varsóból irányítják és a litván adófizetők pénzéből fizetik 
Fotó: BBC

Az ONT fehérorosz állami televízió által sugárzott, dokumentumfilmnek szánt beszélgetés második részében Prataszevics elmondta, hogy a vádak bemutatása után azonnal bűnösnek vallotta magát az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni tüntetések szervezésében és a közrendet sértő cselekmények előkészítésében.

Az első rész sugárzása után a Vjaszna fehérorosz emberi jogi szervezet azt közölte, hogy fenyegetés hatására készült az interjú az ellenzéki újságíróval.

A Nexta telegram-portál volt főszerkesztője azt mondta, tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy az utcákon zavargások törtek ki a tavalyi elnökválasztás után, és "Minszk három napig káoszban élt". A voksolást a fehérorosz ellenzék szerint elcsalták.

Prataszevics kijelentette, hogy

a fehérorosz ellenzék minden lépését a varsói "Fehérorosz Ház" irányítja Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökön keresztül.

Részletesen beszélt arról, hogy az emigrációba vonult Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető tevékenységét a litván adófizetők finanszírozzák, valamint az ügyben érdekelt üzletemberek.

Közölte, maradéktalanul együttműködik a nyomozóhatóságokkal, és "sok különleges dolgot" tár eléjük. Az utóbbi időben számos dolgot átgondolt.

"Soha többé nem akarok belemászni a politikába, semmilyen piszkos játékokba, leszámolásokba"

- mondta.

A riporter kérdésére válaszolva azt mondta, hogy "csodálatosan" érzi magát, csak egy picit megfázott. Megjegyezte, hogy önként egyezett bele abba, hogy interjút adjon az állami tévécsatornának. Hangsúlyozta, hogy az internetes kommentárokban írtakkal ellentétben az interjú előtt nem sminkelték ki, hogy - mint tévesen állítják - ne látszódjanak a testi sértés nyomai. Szinte bizonyos abban, hogy volt társai közül sokan nyilvánosan el fogják őt ítélni az elmondottak miatt.

MTI