Újabb Zuzanák mennek Ukrajnába Szlovákiából, három ország finanszírozza a 92 milliós megrendelést

2022. október 2. - 15:19 | Belföld

A Konštrutka Defence állami vállalat további 16 darab Zuzana 2 típusú önjáró tarackot gyárt Ukrajna számára. Az új technika gyártását Dánia, Németország és Norvégia közösen finanszírozza, és összesen 92 millió eurót különítettek el erre a célra.

Újabb Zuzanák mennek Ukrajnába Szlovákiából, három ország finanszírozza a 92 milliós megrendelést
Fotó: TASR

Az erről szóló megállapodást vasárnap Koppenhágában írta alá Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter és dán kollégája, Morten Bødskov.

„Ukrajnának szüksége van a segítségünkre, hogy megvédje országát és állampolgárai életét, ezért nemzetközi szinten is igyekszünk megtalálni minden lehetőséget, hogy effektíven a címzetten támogathassuk“ – nyilatkozta Naď, majd hozzátette: épp a tüzérségi rendszerek a kulcsfontosságú elemei a harctámogatásnak.

A miniszter szerint az elkövetkező hónapokban a megállapodás értelmében 16 darab Zuzana 2 típusú önjáró tarackot gyártanak le Ukrajna számára, miközben fokozatos szállításuk 2023 második felére tehető. A minisztérium szerint az idén júniusban kötött megállapodás értelmében Szlovákia a nyolcból már négy Zuzana 2 típusú önjáró tarackot átadott Ukrajnának.


TASR/para