Újfent drágulhat a cigaretta – nemcsak a klasszikus, hanem az elektromos is

2022. június 12. - 09:57 | Belföld

Újfent mélyebbre kell majd a pénztárcájukba nyúlniuk a dohányosoknak, ugyanis drágulhat a cigaretta. Az Európai Bizottság adóemelést tervez, az árak pedig a füstmentes és az elektromos cigaretták terén is nőhetnek – számolt be róla a Markíza TV.

Újfent drágulhat a cigaretta – nemcsak a klasszikus, hanem az elektromos is
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Február óta 30 centtel drágult egy doboz cigaretta, 2020 óta pedig átlagban 3,50-ről 4,10 euróra nőtt az ára. A dohányosok az elkövetkezőkben sem számíthatnak semmi jóra, ugyanis az Európai Bizottság már őszre beterjesztené a dohányárukat érintő adóemelést.

Ingrid Ludviková, az EB szlovákiai képviseleti tagja szerint be kell állítani az új szabályokat, mivel azok utoljára 2011-ben voltak frissítve, így egyáltalán nincsenek összhangban a piac jelenlegi alakulásával – például nem vonatkozik az olyan újabb termékekre, mint az elektronikus cigaretta vagy a dohányhevítéses rendszer.

Átlagosan az EU tagországaiban ezeket a termékeket jelentősen kisebb adóteher érte, mint a klasszikus cigarettákat. A mérséklő kártékonyság elvének hívei szerint a dohányzási alternatívákra alacsonyabb adót kellene számítani. Szerintük kevésbé kártékonyak a felhasználókra, így ezt az adózáson is tükrözni kellene. Az egészségügyi szakértők szerint ugyan ezek az alternatívák kevésbé kártékonyak az emberi szervezetre, de nincsenek olyan régóta a piacon, hogy megállapíthassák az esetleges mellékhatásait.

Az EP-képviselők minden dohánytermékre vonatkozóan emelnék az adót, beleértve a füstmenteset is, azt viszont egyelőre nem pontosították, hogy ugyanolyan szigorú szabályok vonatkoznak-e majd ezekre is, mint a klasszikus cigarettákra. Az Európai Bizottság főként azért akarja megváltoztatni a szabályokat, mert úgy gondolja, hogy az adóemelés kulcsszerepet játszik a dohányáru-fogyasztás csökkentésében, valamint a fiatalok cigarettázástól való eltántorításában.


(tvnoviny.sk)