„Újfent felesleges emberéleteket követel majd kór” – szlovákiai szakértők szerint már az ajtón kopogtat a koronavírus-járvány harmadik hulláma

2021. július 21. - 09:54 | Belföld

A szakértők már a delta variáns terjedésének kezdetekor felhívták a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma még a nyár folyamán megérkezhet. Sőt, egyesek szerint már itt is van.

„Újfent felesleges emberéleteket követel majd kór” – szlovákiai szakértők szerint már az ajtón kopogtat a koronavírus-járvány harmadik hulláma
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Alexandra Bražinová járványügyi szakértő a TV Markízának elmondta, hogy ezt bizonyítja a hétnapos incidencia, amely azt mutatja, hány pozitív esetet igazolnak hét nap alatt. Az egészségügyi minisztérium szerint ez az adat július 14-én 36 volt, míg egy héttel korábban 32. Nőtt a reprodukciós szám is, ami a vírus terjedésének képességét mutatja. Két héttel ezelőtt ez 0,79 és 0,81 között mozgott, egy héttel később viszont már 1,04 és 1,16 között. Amíg ez az érték meghaladja az 1-et, addig az ország nem tartja teljesen irányítása alatt a vírust.

Martin Smatana elemző szerint a határokon bevezetett intézkedéseknek köszönhetően egyelőre nem drámaiak a számok, de mindez megváltozhat, ha az emberek nem fogják betartani a karantént és masszívan terjedni kezd a delta variáns. Milan Kulkovský, a vágbesztercei kórház belgyógyászati osztályának igazgatója szerint már a harmadik hullám elején vagyunk, ugyanis egyre több üzenetet kap külföldről hazatérő személyektől, akik megfertőződtek.

A Dáta bez pátosu elemzői ugyanakkor optimistán látják a helyzetet. Rámutatnak, hogy a második hullám rendkívül erős volt Szlovákiában, sokan átestek a fertőzésen, így ők jelenleg immunisak. Ha számításba vesszük a beoltottakat is, akkor őszre a lakosság jelentős része védett lehet.

Az ország a határokon bevezetett szigorú intézkedésekkel készül a harmadik hullámra, emellett változások lesznek a tesztelési stratégiában is. A Koalíciós Tanács döntése szerint az emberek havonta két PCR-tesztelésen vehetnek részt ingyenesen, amit a saját meglátásaik szerint vehetnek igénybe, míg az antigéntesztelésért 5 eurót kell majd fizetni.

Jelenleg például az akvaparkokban és a lagzikon kérnek az emberektől negatív antigéntesztet, de ugyanígy megfelel az oltásról kapott igazolás. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter azt javasolta, hogy a helyzet rosszabbodása esetén a nem beoltottak csak friss negatív teszttel léphessenek be az üzletekbe, szolgáltatásokba. Kulkovský szerint a kórházak is fel vannak készülve a harmadik hullámra, és meg van róla győződve, hogy enyhébb lesz, mint az előző.

Peter Visolajský orvos szerint tekintettel arra, hogy Szlovákiában viszonylag alacsony a beoltottság a rizikós csoportba tartozók körében, feltételezhető, hogy a járvány újfent felesleges emberéleteket követel majd. A szakember szerint a járványt csak a kórházak előtt lehet megfékezni, ugyanis ha eljut oda és elkezd nőni a betegek száma, máris veszítünk.

A harmadik hullám intenzitása nagyban függ majd a beoltottsági aránytól. Szlovákiában eddig a lakosság 33 százalékát oltották be kétszer, de az első adagot megkapókkal 40 százaléknyian vannak. Visolajský szerint az idei év végére minden szlovákiai találkozik majd a koronavírussal – lesznek, akiket megvéd majd az oltás, de lesznek olyanok is, akik megkockáztatják, hogy leküzdik a kórt.


(tvnoviny.sk)