Újra „ég a ház” az egészségügyben, a minisztérium megint az utolsó pillanatban oltja a tüzet

2023. január 25. - 19:45 | Belföld

A kormány és az egészségügyi minisztérium újra az utolsó pillanatban oltja a tüzet, ma (szerda) ültek le először a járóbeteg-ellátásban résztvevő orvosok képviselőivel. A növekvő költségek súlyos helyztebe hozták a rendelőket, sok orvos a bezárást fontolgatja.  A kormány első körben 172 milliót ajánlott, de ezt várhatóan további 110 millióval növelni fogja. Az orvosok képviselői azonban legalább 300 millió euró pluszt kértek. Január végéig meg kell egyezniük, vagyis hat napjuk van a tárgyalásokra, különben jöhet a „vizitdíj”. 

Újra „ég a ház” az egészségügyben, a minisztérium megint az utolsó pillanatban oltja a tüzet
Fotó: TASR

Az első találkozó volt szerdán este a pénzügyminisztérium, az egészségügyi minisztérium és a rendelői orvosok képviselői közt, miután az orvosok az utóbbi hetekben a rendelők bezárásával, vagy egyfajta „vizitdíj” bevezetésével fenyegették a kormányzatot.

„Az egészségügyi minisztérium első ajánlata 172 millió euró volt, ami mintegy 17 százalékos növekedést jelentene az általános rendelők, és több mint 10 százalékost a szakorvosi rendelők számára” – tájékoztatott a tárgyalások lezárultával Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Ezt azonban várhatóan további 110 millió euróval tudják majd növelni.

„Ennek a csomagnak a részleteit még holnap tisztázni kell, mivel ez a 110 millió növelné az államháztartás hiányát” – mondta Lengvarský. A pénzügyi feltételek tisztázása után, várhatóan pénteken folytatódnak a megbeszélések.

Lengvarský már pénteken megegyezne

A miniszter optimista, úgy véli, hogy közel a megállapodás.

„Szerintem közeledünk a megállapodáshoz, a részletek megvitatása után pénteken meg kellene egyeznünk” – mondta a miniszter.

Szerinte erre szükség is van, mivel szorít az idő. „A folyamatokat úgy kell irányítani, hogy február elsejéig minden szolgáltató aláírt szerződéssel rendelkezzen az egészségbiztosítókkal” – figyelmeztetett a miniszter.

Vagyis a megegyezésre legfeljebb mindössze 6 napjuk van az érintetteknek. A miniszter szerint a megállapodással meg tudják előzni, hogy az orvosok kénytelenek legyenek jobb eseteben egyfajta „vizitdíjat” kérni a betegektől, vagy rosszabb esetben bezárni a rendelőjüket. „Megegyeztünk, hogy senkinek sem áll érdekében, hogy a jelenlegi helyzetben az orvosok pénzt kérjenek a páciensektől” – mondta a miniszter.

Orvosok szerint még nincs megegyezés

Kicsit másként látják a helyzetet az orvosok.

„Ha megegyeztünk volna, akkor valószínűleg bejelentjük” – mondta a szerdai tárgyalások után Jaroslava Orosová, a Rendelői Orvosok Szövetségének (ZAP) elnöke.

Szerint a kormány ajánlata nem annyira rossz, de nem éri el azt a szintet, amit ők szeretnének. A rendelői szektor több mint 300 millió eurós növekményt látna szívesen, a felajánlott 282 millió eurózt csak tárgyalási alapnak tekintik az orvosok.

Már hónapok óta „félreverik a harangot”

A rendelők képviselői és az egészségügyi szakemberek már ősszel is figyelmeztették a kormányt, hogy komoly probléma lesz, ha csak a kórházak finanszírozásával, a kórházi orvosok és az egészségügyi személyzet fizetésével foglalkozik a szaktárca. A kórházi orvosok felmondását novemberben az utolsó pillanatban sikerült elkerülni, a rendelőkről azonban megfeledkeztek.

Pedig a járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok nehéz helyzetben voltak már tavaly is, ami csak súlyosbodott idén januárban, az energiaárak további emelkedésével. Ez vonatkozik az általános orvosi rendelőkre – gyerek- és felnőttorvosokra – és a szakrendelőkre egyaránt.

A megnövekedett energiaköltségek mellett a fizetéseket is emelniük kell, ha meg akarják tartani az orvosokat, nővéreket, akkor igazodniuk kell a kórházakban fizetett bérekhez. Januárban egyre több rendelő gondolkodott el azon, hogy milyen lépésekkel kerülhetné el a bezárást. Az egyik út, hogy egyfajta vizitdíjat kérnek a betegtől, habár erre a vonatkozó törvények nem adnak lehetőséget. A másik út, hogy felmondják a szerződést az egészségbiztosítóval, mert ebben az esetben a kezelés teljes árát kérhetik a betegtől, amit ők állapíthatnak meg. A harmadik lehetőség nincs, pontosabban az a rendelő bezárása lenne.

A napokban Čaputová másodszor is „rászólt” a kormányra

A héten már a köztársasági elnök is „rászólt” a kormányra, felszólította a kabinetet, hogy kezelnie kell ezt a problémát. „Világos, hogy a rendelőket bezárás fenyegeti” – jelentette ki Čaputová. Úgy véli, ha a kormány ezen a területen kudarcot vall, akkor neki kell lépnie. A köztársasági elnök már korábban is figyelmeztette a kormányt, hogyha valamelyik területen kudarcot vall, akkor a cserét, és hivatalnokkormányt nevez ki a Heger-kabinet helyére.

Az államfő már január elején, a személyes találkozójuk alkalmával is figyelmeztette az egészségügyi minisztert, hogy kezelnie kell a járóbeteg-ellátás problémáit is.

„A drága energia és a rendelők fenntartásának megemelkedett költségei nem terhelhetik a betegeket” – figyelmeztette akkor Lengvarskýt Čaputová.

A miniszter akkor arról biztosította, hogy igyekszik mielőbb megoldást találni.

Az orvosok csalódtak Hegerben

A kormány eddig nem sokat tett az érdekükben, ráadásul Eduard Heger kormányfő egyes kijelentései felháborították a magánorvosokat. A rendelők ugyanis magánintézmények, az egészségbiztosítókkal kötött szerződéseik alapján kapják a bevételük túlnyomó részét, ebből fizetik a béreket, a rendelők fenntartását és felszerelését. Sok orvos kft-ben működteti rendelőjét, de vannak nagyobb rendelőintézetek is, amelyek több orvost alkalmaznak.

Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke felháborítónak tartja, ahogyan a kormány, elsősorban Eduard Heger megbízott kormányfő nyilatkozik a témában. A miniszterelnök szerint ugyanis a rendelők már kapnak energiaár-támogatást: vonatkozik rájuk a kis cégekre érvényes gáz- és villanyárplafon – a 99 illetve 199 euró felső határ. A legjobban azonban az háborította fel, hogy

Heger szerint „nem cél, hogy a rendelőkben dolgozó orvosok fizetése megegyezzen a kórházi orvosokéval, mert a rendelőkben dolgozók egyéni vállalkozók vagy kft-k, amelyek üzemeltetik a rendelőket”.

Csak félig vállalkozó

Šóth szerint ráadásul Heger félrevezeti az embereket. „Csak félig vagyunk vállalkozók: a bevételeink ugyanis attól függnek, hogy mennyi pénzt kapunk az állami költségvetésből” – magyarázta az ASL elnöke. Az idei állami költségvetésben szereplő források pedig alig nagyobbak a tavalyinál.

„Idén 6-7 százalékkal nőnek a költségvetési forrásaink, miközben a kórházak 20 százalékos emeléssel számolhatnak” – kifogásolta Šóth a decemberben elfogadott költségvetést.

A rendelők bevételeit szigorúan szabályozzák a törvények, csak olyan beavatkozásokért kérhetnek pénzt, amit a biztosító nem fizet nekik. Šóth információi szerint már több tucat rendelőben bevezették a „vizitdíjat”, ha azonban lesz megállapodás a minisztériummal és az egészségbiztosítókkal, akkor ettől eltekintenek.

- lpj -