Újra iható a csapvíz Csicsón és Komáromfüssön

2018. december 11. - 11:53 | Régió

Hétfőn délután visszavonta a vezetékes ivóvíz fogyasztására vonatkozó tilalmat a két komáromi járásbeli faluban a Regionális Közegészségügyi Hivatal.

Újra iható a csapvíz Csicsón és Komáromfüssön
Illusztráció - Cséfalvay Á. András - archívum

A hivatal november 29-én léptette érvénybe a korlátozást, miután a csicsói alapiskola és a községi hivatal konyhájából vett vízmintában olyan mikroorganizmusokat találtak, melyek fekáliából származhattak. Mivel a Komáromfüss ivóvízellátását szolgáló kút ugyanazon a területen van, mint amelyik kútból Csicsó is kapja a vizet, ezért a figyelmeztetés Füssre is vonatkozott.

A KOMVaK társaság még aznap megkezdte a víz fertőtlenítését, november 30-án pedig feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Ebből kiderül, hogy a közegészségügyi hivatal által november 26-án vett mintában magas volt az enterokokkuszra és a coliform baktériumokra vonatkozó mutató. „Úgy látjuk, az a szennyezés a mezőgazdászok felelőtlen és ellenőrizetlen tevékenységéből származhat a Csicsó és Komáromfüss közti ivóvízforrás védelmi övezetében” – szögezték le.

A korlátozás miatt be kellett zárni a helyi óvodákat, iskolát, valamint a vendéglőket is, hiszen a csapvíz nemcsak fogyasztásra, de főzésre is alkalmatlan volt. November utolsó napjaitól tartálykocsival szállították az ivóvizet a két községbe, a korlátozás pedig egészen hétfőn délutánig fennállt.

A közegészségügyi hivatal illetékesei december 7-én vettek ismét vízmintát, mégpedig hat helyről, a csicsói alapiskolában, óvodában, egy panzióban és egy vendéglőben, továbbá a füssi községházán és óvodában. December 10-én, hétfőn érkeztek meg az eredmények, és a minták vizsgálatának eredménye alapján már mindenhol fogyasztható a csapvíz. A hivatal jelentését a szolgáltató KOMVaK társaság tette közzé weboldalán.

(SzT)