Újra leáll a már több mint 30 éve elkezdett kórház építése, „menteni kell” az uniós támogatást

2023. június 2. - 13:31 | Belföld

Át kell állni a B tervre, nem lehet időben felépíteni a pozsonyi rázsochy kórházat, és nem lehet időben befejezni a turócszentmártoni egyetemi kórházat sem. Az egészségügyi minisztérium és Lívia Vašáková miniszterelnök-helyettes azonban ígéri, hogy az uniós támogatás nem veszik el, más egészségügyi projektekre fordítják. Néhány hete Eduard Heger akkori miniszterelnök még állította, hogy minden rendben.

Újra leáll a már több mint 30 éve elkezdett kórház építése, „menteni kell” az uniós támogatást
Michal Palkovič és Lívia Vašáková (Fotó: TASR)

Már biztos, hogy nem az Európai Unió Helyreállítási Alapjának támogatásából épül meg a pozsonyi rázsochy kórház, mert azt nem lehetne befejezni 2026 közepéig, ameddig a támogatás felhasználható.

A kórházat szerkezetkész állapotba kellett volna hozni 2026 közepére, de ennek a teljesítését az egészségügyi minisztérium nem tartja reálisnak.

Michal Palkovič egészségügyi miniszter szerint a kórház felépítéséről az új kormány dönthet majd, de elsősorban a szlovák költségvetés forrásaira kell majd támaszkodniuk. „A töréspont múlt héten jött el, amikor a tervező céggel tárgyalva arra jutottunk, hogy a projektdokumentáció nincs olyan szinten kész, hogy az alapján időben megvalósítható lenne a projekt, további 3-6 hónap kellene a hibák kijavítására” – mondta Palkovič.

A turócszentmártoni kórház sem lesz kész 2026-ra

Nem készül el az eredeti terveknek megfelelően a turócszentmártoni kórház sem, amelyet kulcsra kész állapotban kellett volna átadni 2026 közepén. A jelenlegi tervek szerint 2026-ra az épület készül el szerkezetkész állapotban, ez az, amit addig megvalósíthatónak tart a szaktárca. A két nagy kórházi projekt módosítása miatt át kell alakítani az ország helyreállítási tervét, a kialakult helyzetről ma tájékoztatta a parlament egészségügyi bizottságának tagjait Michal Palkovič egészségügyi miniszter és Lívia Vašáková miniszterelnök-helyettes.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeket a változásokat megmagyarázzuk a politikai pártok képviselőinek, hogy a projektek megvalósítása folyamatos maradjon” – magyarázta Vašáková.

Szerinte sikerült megmagyarázniuk a kormány álláspontját. Az új kormány képviselői elérték azt is, hogy az Európai Bizottság elfogadja a projekteknél a 2021-esnél jóval magasabb építési költségeket, a megvalósítási határidő azonban mindenképpen marad 2026 közepe.

Van B terv, 2200 kórházi ágyat kell "összerakni"

Az egészségügyi minisztérium B tervet készít az uniós helyreállítási alap támogatásának a felhasználására. Már ma megkapják a meghívót azok a kórházak, amelyekről a minisztérium tudja, hogy vannak fejlesztési terveik, és jövő héten egyeztetnek a megvalósításról.

„Olyan kórházakat szólítottunk meg, amelyek rendelkeznek megvalósítási tervvel rendelkeznek” – mondta Vašáková. Az egyeztetésre a besztercebányai, a nagyszombati, a turócszentmártoni kórházakat, a pozsonyi gyermekkórházat, az eperjesi egyetemi kórházat és a kassai egyetemi gyerekkórházat hívják meg.

A terv alapján összesen 2200 kórházi ágy lesz majd átadható, különböző elkészültségi szinten.

Az SaS szerint az egészségügyi minisztérium által bemutatott terv, ha nagyon nehezen is, de tarthatónak tűnik. „Mi már egy hónapja kijelentettük, hogy a helyreállítási terv egészségügyi része sci-fi, nem lehet határidőre megvalósítani” – jelentette ki Tomáš Szalay, az SaS egészségügyi szakértője. Az új kormány döntését támogatják, örülnek, hogy az egészségügyi minisztérium nyilvánosan szeretné meghatározni a B tervet.

- lpj -