Újra megszavazta a parlament a himnusztörvényt, de a hidasok módosítását is

2019. május 10. - 11:37 | Belföld

Pénteken 11-kor szavaztak a képviselők arról, hogy az államfő által még áprilisban megvétózott lex DAC-s jelképtörvény változatlan módon léphessen hatályba. Olyan nagy baj azért nincs, mert már az elfuserált jogszabály parlamenti ellenszere is be van készítve.

Újra megszavazta a parlament a himnusztörvényt, de a hidasok módosítását is
Fotó: Paraméter

Mivel azt is jóváhagyta a törvényhozás, hogy a régi-új szabályt gyorsított módon úgy módosíthassák, hogy az semmilyen himnusz elhangzását ne akadályozhassa. Ezt az elképzelést 84-en támogatták, ami megnyugtató, mivel ez azt jelenti, hogy tényleg létezik politikai akarat ahhoz, hogy rendezhessék a tiltakozást kiváltó kérdést.

Azt, hogy a "himnusztörvény" a változatlan formájában lépjen hatályba, a jelenlévő 136 képviselőből 86 támogatta. A törvény ellen szavazott a Híd és az SaS frakciója, valamint az OĽANO képviselői csoportjának egy része.

Bugár Béla a közösségi oldalára a következő szöveget rakta ki: "a parlament előtti himnuszéneklés szép megmozdulás volt, de a megoldás a mi kezünkben van. Időben felkészültünk erre a forgatókönyvre. Elkészítettük az állami jelképekről szóló törvény vitatott passzusának új szövegét, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy más országok himnuszát, a magyar himnuszt is, mindenki szabadon énekelheti. A Híd képviselői által benyújtott módosításról gyorsított eljárásban már tárgyal a parlament. Az első parlamenti vitát már magunk mögött tudhatjuk".

Bugárt meglepte, hogy "a gyors megoldás ellen szavazott Andrej Dostál is, aki már hetek óta kitartóan kritizálja a törvény vitatott passzusát."

(para)