Újra romlik a járványhelyzet Csehországban

2020. december 11. - 15:48 | Külföld

Újra romlik a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban. Az egy hónapig tartó csökkenés után ezen a héten ismét nőtt az új igazolt fertőzések napi száma, és emelkedett a vírus terjedési mutatója is - jelentette be pénteken Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter.

Újra romlik a járványhelyzet Csehországban

"Tekintettel a romló helyzetre, hétfőn javasolni fogom a kormánynak, hogy a harmadik kockázati sávból lépjünk vissza a szigorúbb óvintézkedéseket előíró negyedikbe" - közölte prágai sajtótájékoztatóján a miniszter.

Az üzletek Blatný szerint nyitva maradnak, de szabályozni fogják a vásárlók számát, visszatér az éjjeli kijárási tilalom, és korlátozzák a vendéglők, valamint az iskolák működését. Engedélyezni fogják a síközpontok működését, de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Kötelező marad az arcmaszkok viselete a belső és külső tereken is.

A cseh egészségügyi minisztérium százpontos kockázati listát dolgozott ki, amelyben minden 20 pont egy-egy biztonsági sávnak, óvintézkedési csomagnak felel meg. Csehország a járványhelyzet javulása következtében december 3-án lépett át a negyedik sávból, az enyhébb korlátozásokat tartalmazó harmadik sávba.

A miniszter felszólította a lakosságot, hogy a lehetőségek szerint korlátozzák társadalmi kapcsolataikat és következetesen tartsák be az óvintézkedéseket.

"A helyzet javulásának a kulcsa nagymértékben a mi kezünkben van. Mai viselkedésünk fogja meghatározni, milyen lesz a karácsonyunk" - figyelmeztetett a cseh tárcavezető.

Blatný közölte, hogy december 18-ától január 15-éig az ország egész lakossága számára lehetővé teszik az önkéntes és ingyenes antigén-tesztelést. Országszerte mintegy 2000 tesztelési helyet alakítanak ki, részben a már működő szűrési pontokon, részben pedig az orvosi rendelőkben. A felmérések szerint a lakosság mintegy 40 százaléka érdeklődik a tesztelés iránt, amelyet ötnaponta meg lehet ismételni. A tesztek ára 150 korona, mintegy 1950 forint, és a költségeket az egészségbiztosítók állják.

Ladislav Dušek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának igazgatója mindezt úgy pontosította, hogy jelenleg mintegy nyolc százalékkal magasabb az átlagos napi esetszám, mint a korábbi hetekben, amikor csökkent vagy stagnált ez a mutató.

A koronavírus-járvány terjedésének mutatója a két héttel ezelőtti 0,7-ről 1,16-ra emelkedett, ami a járvány újbóli terjedését jelzi.

"Amennyiben ez a szám meghaladja az 1,2-t, nem tudjuk elkerülni a járványhelyzet gyorsuló romlását" - szögezte le Dušek.

Az igazgató úgy látja: jó hír, hogy egyelőre nem romlik a helyzet a kórházakban. Jelenleg a kórházakban mintegy 4400 személyt kezelnek, akik közül mintegy 700 állapota minősíthető súlyosnak. A napi halálesetek száma is csökkent, és megmaradt száz alatt. November elején ez a szám meghaladta a kétszázat is. A járvány márciusi kirobbanása óta csütörtökig 9341 ember halt meg a koronavírusfertőzéssel összefüggésben.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint csütörtökön 5864 új igazolt fertőzést mutattak ki, az elvégzett tesztek egynegyede lett pozitív.


(MTI)