Újra téma a vasárnapi boltzár bevezetése – a kisboltok tulajdonosai háborognak, a nagy üzletláncok viszont meg sem éreznék

2023. február 7. - 08:57 | Belföld

A közelgő előrehozott parlamenti választások előtt a politikusok újfent leporolták a vasárnapi boltzár ötletét.

Újra téma a vasárnapi boltzár bevezetése – a kisboltok tulajdonosai háborognak, a nagy üzletláncok viszont meg sem éreznék
Illusztráció (Fotó: TASR)

A javaslat az OĽaNO és a Smer képviselőinek támogatását is élvezi, de vannak, akik nem lennének felhőtlenül boldogok, ha bevezetnék a vasárnapi boltzárt.

A TV Noviny több boltvezető véleményét is kikérte, meglátásuk pedig szinte kivétel nélkül azonos. Egy ruhaboltban dolgozó hölgy például van, hogy a vasárnapi műszakoknak köszönhetően havi 120 euróval is meg tudja toldani fizetését. Ha bevezetnék a vasárnapi boltzárt, az évi kb. ezer euró kiesést jelentene neki.

Egy Nagycétényben (Nyitrai járás) lévő kis élelmiszerbolt tulajdonosa is úgy véli, hogy a vasárnapi boltzár beláthatatlan következményekkel járna. Elmondása szerint vasárnaponként csak két órára nyit ki, de sokszor sorokban állnak a bolt előtt a vásárlók, és olyan bevétele van, mint egy átlagos hétköznapon egész nap alatt.

Egy 2020-ban készített felmérés azt mutatja, hogy az emberek többségének nem hiányozna a boltok vasárnapi nyitva tartása. A közvélemény-kutatásban résztvevők 72,4 százaléka értett egyet a vasárnapi boltzárral, 26,1 százalékuk pedig ellenezte.

A Szlovák Kiskereskedők Kezdeményezése (ISKM) kiszámolta, hogy az államnak 31 millió euróba kerülne a vasárnapi boltzár bevezetése, és megközelítőleg 1800 ember maradhat munka nélkül. A módosítás legfőképp a kisebb boltokat érintené, a nagy üzletláncok különösebben nem éreznék meg. Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke szerint utóbbiak esetében azt feltételezik, hogy a vasárnapi bevétel szétoszolhat a többi napra, ugyanis olyan árukról van szó, amik elengedhetetlenek a mindennapi élethez. Viszont például a könyvkereskedéseket és az elektronikai üzleteket már kellemetlenül érintené az egész.


(tvnoviny.sk)