Újranyit a londoni galéria, ahonnan majdnem elloptak két Rembrandt-képet 

2019. november 27. - 09:45 | Kultúra

Ismét megnyílik a London környéki Dulwich művészeti galériájának kiállítása, amelyről két Rembrandt-képet akart ellopni egy betörő. A rendőrség beavatkozott, mielőtt elvitte volna az alkotásokat, de a galéria azóta zárva volt.

Újranyit a londoni galéria, ahonnan majdnem elloptak két Rembrandt-képet 
Fotó: BBC News

A csütörtökön megnyíló tárlaton a két kép kivételével minden más alkotás szerepel, amelyeket a Rembrandt's Light (Rembrandt fénye) című kiállításhoz összeválogattak - számolt be róla a BBC News.

A rendőrség "vakmerő betörési kísérletnek" nevezte a bűntényt, amelyet a nyomozás szerint előre eltervelt az elkövető.

A behatoló november 13-án éjjel tört be a kiállításra, ahonnan leakasztott két értékes Rembrandt-művet. A galéria riasztórendszere értesítette a hatóságokat a betörésről, s a kiérkező rendőrök üldözőbe vették a férfit.

A betörő menekülés közben egy flakonból ismeretlen anyagot fújt az egyik rendőr arcába. A rendőrök az egyik leakasztott képet a múzeumban, a másikat a galéria környékén találták meg. A helyszín azóta a hatósági vizsgálat miatt zárva volt, a két képet pedig a galéria visszaadta azoknak, akiktől kölcsönözte a kiállításhoz.

A Rembrandt 35 festményét, rézkarcát és rajzát bemutató tárlat októberben nyílt. A kiállítás anyagának zömét a párizsi Louvre és az amszterdami Rijksmuseum adta kölcsön.

MTI