Ukrajna elfogadta a jövő évi költségvetést, amelynek tetemes részét védelmi kiadások teszik ki

2023. november 28. - 21:59 | Külföld

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden aláírta Ukrajna jövő évi költségvetését, amelynek csaknem felét védelmi kiadások teszik ki, több mint 40 milliárd euró (több mint 15 ezer milliárd forint) értékben.

Ukrajna elfogadta a jövő évi költségvetést, amelynek tetemes részét védelmi kiadások teszik ki
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az ukrán parlament honlapján közzétett jogszabály szövegéből kiderül, hogy a kijevi vezetés az utóbbi összegből 43 milliárd hrivnyát irányoz elő drónok, emellett ugyanennyit lőszerek és egyéb fegyverek gyártására. Az ukrán sajtó szerint e költségeket adókból, vámilletékekből, állami vállalatok nyereségéből és privatizációkból remélik fedezni.

A mintegy 84,08 milliárd euróra becsült büdzsé nagyjából felét hitelfelvételekből tervezik fedezni, ahogy ez az idei költségvetés esetében is történt. Ukrajna háború által meggyengített gazdasága nagyjából 44,37 milliárd euró bevétellel számol jövőre. Az összeg csaknem teljes egészében a védelmi kiadásokat hivatott fedezni.

Összehasonlításul: Oroszország költségvetése harmadára tervezi emelni védelmi kiadásait. A 2024-es, 10,8 ezer milliárd rubeles büdzsében a védelmi fejezet 36,7 ezer milliárd rubelt tesz ki.

Ukrajna költségvetése az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta erősen függ a nyugati támogatástól. A 2023-as költségvetést 38 milliárd euróval támogatták külföldről, ami nagyjából a teljes büdzsé 60 százalékának felel meg.

Az ukrán sajtó szerint a 2024-es költségvetésben a minimálbér emelésére is elkülönítettek összeget. Az elképzelések szerint a minimálbér a jelenlegi havi 170 euróról 200 euróra növekedne. Ukrajna mindemellett - ahogy az idei évben is - hozzávetőleg 4,6 százalékos gazdasági növekedésre számít.

(MTI)