Ukrajna hivatalos bocsánatkérést vár Matovičtól a kárpátaljás poénkodása miatt

2021. március 3. - 21:50 | Belföld

Igor Matovič kormányfő kedden elsütött egy Kárpátaljával kapcsolatos poént a Radio Expres műsorában, amikor a Szputnyik V vakcinákról beszélt, Ukrajna viszont ezt rossz néven vette.

Ukrajna hivatalos bocsánatkérést vár Matovičtól a kárpátaljás poénkodása miatt

„A Kárpátalját ajánlottam nekik Ukrajnában. Mégis mit gondol, mit kellett nekik ígérnem? Nem ígértem nekik semmit, nem akartak tőlem semmit” – felelte Matovič, amikor Braňo Závodský műsorvezető megkérdezte tőle, mit ígért az oroszoknak a vakcináért cserébe.

Matovič kijelentése miatt az ukránok behívatták Matúš Korba szlovákiai diplomatát Kijevben – hívta fel a figyelmet a Denník N.

A miniszterelnök ízléstelen poénjára azóta az ukrán külügyminiszter, Dmytro Kuleba is reagált. Szerinte az ilyen kijelentések rontják a két ország közti kapcsolatokat.

„Cserélje Szlovákia régióira. Kár, hogy ezekkel a helytelen kijelentéseivel a szlovák kormányfő ront az egyébként nagyon baráti és őszinte kapcsolaton Ukrajna és Szlovákia közt” – írta a Twitteren az ukrán külügyminiszter. A minisztérium egyúttal felszólította Matovičot, hogy kérjen elnézést a kijelentéséért.


(DenníkN)