Ukrajna még több fegyvert és Moszkva elleni szankciót sürget a Kijev elleni támadás után

2022. június 26. - 16:19 | Külföld

Az ukrán kormány vasárnap további fegyvereket és Moszkva elleni szankciókat kért a nemzetközi közösségtől, miután hajnalban ismét orosz támadás célpontja volt Kijev egyik, a városközponthoz közel található negyede.

Ukrajna még több fegyvert és Moszkva elleni szankciót sürget a Kijev elleni támadás után
Fotó: TASR/AP

A támadásban legalább négy ember megsebesült.

A hét legfejlettebb ipari országot tömörítő G7 csoport vasárnaptól Bajorországban tartja csúcstalálkozóját, "A csúcsnak Oroszország elleni további szankciókkal és Ukrajnának szállított több fegyverrel kell reagálnia" - írta a Twitteren Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki szerint "le kell győzni a beteges orosz imperializmust".

Kijevet június eleje óta megkíméltek az orosz tüzérségi támadásoktól.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester bírálta, hogy "meg akarják félemlíteni az ukránokat a NATO-csúcs közeledtével. Az észak-atlanti szövetség állam- és kormányfőinek találkozója kedden kezdődik Madridban.

"Rendkívül fontos, hogy az e heti csúcstalálkozójukon a G7 és a NATO tanújelét adják, hogy az Ukrajna megvédelmezése iránti eltökéltségük soha nem lesz gyengébb", mint Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna megszállására irányuló szándéka - írta Kuleba egy véleménycikkben Liz Truss brit külügyminiszterrel közösen.

A miniszter ismételten szorgalmazta a "nehézfegyverek szállításának növelését és felgyorsítását", a szankciók keményítését mindazokkal szemben, akik "részt vesznek Putyin háborújában", valamint az orosz energiaimport leállítását.

"Minden további fegyver segít Ukrajnának visszaverni az orosz megszállókat", és "minden új szankció hozzájárul Putyin hadigépezetének a forrásoktól történő megfosztásához és további életek megmentéséhez" - írta Kuleba.


(MTI)