Ukrajna öt megyéjének járványmutatói átlépték a szigorúbb korlátozó intézkedéseket feltételező határértéket

2021. szeptember 27. - 13:57 | Külföld

Ukrajna öt megyéjének járványmutatói két napja átlépték a szigorúbb korlátozó intézkedéseket feltételező határértéket, miközben több napja a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján regisztrálják a legkevesebb beteget.

Ukrajna öt megyéjének járványmutatói átlépték a szigorúbb korlátozó intézkedéseket feltételező határértéket
-illusztráció- (Fotó: AP)

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 3007-tel 2 395 404-re nőtt a koronavírus-járvány kezdetétől azonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 94-gyel 55 720-ra nőtt. Az új fertőzöttek közül 286 gyerek, 32-en pedig egészségügyi dolgozók.

Az igazolt aktív betegek csaknem fele - 1478 - kórházi kezelésre szorul. Eddig 2 245 144-en gyógyultak meg, közülük az előző nap 952-en.

A legtöbb új fertőzöttet Dnyipropetrovszk (371), Csernyivci (282), Lviv (241), Harkiv (233) és Ternopil (180) megyéből jelentették. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a kelet-ukrajnai, közel másfél millió lakosú Harkiv koronavírusos betegeket ellátó kórházai kilencven százalékban telítettek.

A legkedvezőbb járványügyi adatokat a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján regisztrálták, ahol a százezer lakosra jutó esetszám tizennyolc, szemben az úgynevezett zöld zónában maximálisan megengedett hetvenöttel.

Az ukrán egészségügyi minisztérium legutóbbi jelentése szerint öt megye - Dnyipropetrovszk, Doneck, Kirovohrád, Ternopil és Cserkaszi - járványügyi mutatói két napja meghaladják a narancssárga, súlyosabb korlátozó intézkedéseket jelentő határértéket. Ezekben a megyékben magas a kórházi kezelésre szoruló betegek aránya.

Ukrajna többi megyéjében továbbra is a mérsékeltebb szigorú, sárga besorolásra vonatkozó korlátozó intézkedések vannak érvényben: kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközökön, félházzal működhetnek a színházak és a mozik, továbbá az óvodák és az elemi osztályok kivételével távoktatásra tértek át ott, ahol a beoltott pedagógusok aránya nem éri el a nyolcvan százalékot.

(MTI)

Címkék: koronavírus, Ukrajna