Ukrajna százezer tonna szenet ad el Lengyelországnak

2022. szeptember 20. - 12:57 | Külföld

Az ukrán kormány engedélyezte százezer tonna szén exportját Lengyelországba - derült ki a Forbes Ukraine című kijevi hetilap keddi jelentéséből.

Ukrajna százezer tonna szenet ad el Lengyelországnak
Fotó: Wikipédia

A cikk szerint az eladásról Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter számolt be varsói munkalátogatása során. A lap úgy tudja, az ukrán tárcavezető arról biztosította Anna Moskwa lengyel klíma- és környezetvédelmi minisztert, hogy "már megszületett a döntés: százezer tonnával megnyitják a Lengyelországba irányuló szénexportot".

A Forbes Ukraine megjegyezte:

a döntést annak ellenére hozták meg, hogy az ukrán kormány korábban a fűtési szezon megfelelő előkészítése és kivitelezése érdekében betiltotta a földgáz, a fűtőolaj és a szén, beleértve a koksz exportját.

A miniszteri találkozón szó esett továbbá a villamosenergia-ágazatban folytatott együttműködés megerősítéséről, beleértve az ukrán villamos energia európai uniós országokba történő exportálását szolgáló kapacitások fejlesztését.

Az Európai Bizottság lengyel kezdeményezésre szénembargót vetett ki Moszkvával szemben az április elején elfogadott szankciócsomagban, Varsó még ezelőtt saját törvényben tiltotta meg az orosz szénimportot.

A már tavaly óta növekedő lengyelországi szénárak ezt követően tovább emelkedtek. A kormány ausztráliai, dél-afrikai, kolumbiai, indonéziai és amerikai importtal szeretné kiegészíteni a szénpiacon keletkezett hiányt, és tervezi az ukrajnai háború előtt fokozatosan csökkenő lengyel szénkitermelés újbóli növelését is.


(MTI)