Ukrajna-szerte szólnak a szirénák - az oroszok több mint 120 rakétát lőttek ki az ország több régiójára

2022. december 29. - 10:06 | Külföld

Csütörtök hajnalban légiriadót rendeltek el Ukrajna-szerte, miután az oroszok egy újabb nagyszabású támadást hajtottak végre Kijevben, Herszon és Mikolajiv régiókban, továbbá Zsitomir és Odessza környékén.

Ukrajna-szerte szólnak a szirénák - az oroszok több mint 120 rakétát lőttek ki az ország több régiójára
Archív felvétel Fotó: TASR/AP

Dnyipro, Odessza és Krivij Rih régiókban a hatóságok arról számoltak be, hogy kikapcsolták az áramszolgáltatást, hogy minimálisra csökkentsék a kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményekben keletkező károkat, ha találat éri őket. Nincs áram a nyugat-ukrajnai Lvivben sem.

Helyi tudósítok országszerte robbanásokat jelentettek, szerintük kamikaze drónokat is bevetnek az oroszok. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko is megerősítette a híréket, arra figyelmeztette a lakosságot, hogy áramkimaradásokra kell számítani. Az ukrán légvédelem a rakéták nagy részét hatástalanította.

Zelenszkij hivatalvezetőjének tanácsadója, Mihajlo Podoljak szerint az oroszok több mint 120 rakétát lőttek ki. A legtöbb régióból egyelőre károkról, sebesültekről és halálesetekről nem érkeztek hírek. Kijevből eddig három sérültről, köztük egy 14 éves lányról érkeztek jelentések.

Moszkva október óta heti rendszerességgel indít ilyen támadásokat.


(Telex.hu, Guardian, MTI)