Ukrajnában aratott sikert a hetényi Csavar Színház

2021. október 6. - 17:17 | Kultúra

Óriási mérföldkőhöz ért a hetényi Csavar Színház: első alkalommal léptek fel Magyarországon túli fesztiválon. Nem is akármilyen eseményen volt szerencséjük részt venni, az ukrajnai Lemberg városában megrendezett Golden Lion (Arany Oroszlán) színházi fesztiválra kaptak meghívást.

Ukrajnában aratott sikert a hetényi Csavar Színház
Gál Tamás és Kiss Domonkos Márk (Paraméter)

32. alkalommal került sor e fesztiválra, mely eredetileg a híres és elismert ukrán rendező, Yaroslav Fedorishyn kezdeményezése volt. Ő sajnálatos módon két évvel ezelőtt betegségben elhunyt. Felesége, Ala és lánya, Xenia azonban nem hagyták, hogy véget érjen ez a remek esemény, kezükbe vették az irányítást. Így az idei lembergi Golden Lion fesztivált már a Fedorishyna-hölgyek szervezték meg.

A fesztiválra rendre a világ számos pontjáról érkeznek színházak. Idén Ukrajna mellett például Japán, Irán, Oroszország, Lengyelország, Kanada, Amerika és a Csavar Színház által Szlovákia is képviseltette magát. A színdarabokat neves előadók tekintették meg, akiknek a véleménye sokat számít a színészvilágban.

A Csavar Színház a Soproni Petőfi Színházzal közös produkcióját adta elő. Sławomir Mrożek: Emigránsok című drámáját mutatták be a nagyérdeműnek, mely egy kétszereplős darab: Gál Tamás és Kiss Domonkos Márk testesítik meg a benne szereplő karaktereket.

Ahogyan Gál Tamás mesélte a Paraméternek, színdarabjukat álló tapssal jutalmazta a közönség.

Kiss Domonkos Márk és Gál Tamás (A Csavar Színház felvétele)

„Óriási mérföldkő ez a Csavar Színház életében, hiszen ez volt az első Magyarországon is túli külföldi fesztiválszereplésünk. Hatalmas dicsőségként éljük ezt meg” – húzta alá Gál Tamás.

Az ukrajnai szervezőséggel Kiss Domonkos Márk már régebb óta tartja a kapcsolatot, s mivel az Emigránsok című darabjukat ő és Gál Tamás egyaránt a kedvencei közt tartja számon, elküldött egy felvételt róla, ami a jelek szerint az ottaniak tetszését is igencsak elnyerte. Ez alapján kaptak ugyanis meghívást a lembergi fesztiválra.

Az utazás nem volt egyszerű. A színészek repülőgéppel utaztak, a díszletet és a technikát viszont kamionnal kellett elszállítaniuk, így az 21 órába telt. „Nehéz most átjutni a határon, azonban nagy segítségünkre volt az ukrajnai magyar konzul, amiért nagyon hálásak vagyunk” – tette hozzá Tamás.

A Golden Lion fesztivál mondhatni egy seregszemle, a végén ugyanis sosincsenek díjazottak. A fellépők egy úgymond képzeletbeli kitüntetéssel gazdagodnak, mégpedig azzal, hogy részesei lehettek ennek a nívós eseménynek. Az egyes előadásokat szinkrontolmács fordította a nézőknek. Így váltak a darabok mindenki számára érthetővé és élvezhetővé.

(SzC)