Ukrajnában ismét ezer körüli új beteget jegyeztek fel

2021. június 16. - 16:47 | Külföld

Ukrajnában szerdára az előző naphoz hasonlóan megint mintegy ezer körüli új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma is majdnem pontosan ugyanannyi volt, így a járvány a múlt héthez hasonlóan megint stagnálást mutat.

Ukrajnában ismét ezer körüli új beteget jegyeztek fel
TASR

Közben szerdai ülésén a kormány úgy határozott, hogy augusztus 31-ig könnyítésekkel meghosszabbítja az országos karantént - jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök. Közölte, hogy az ország egészében jelenleg a legenyhébb, azaz zöld besorolás szerinti szabályok vannak érvényben. Ennek megfelelően egyebek mellett engedélyezik a tömegrendezvényeket zárt helyeken is, száz százalékos helykihasználással és távolságtartási kötelezettség nélkül, de továbbra is kötelező a védőmaszk viselete. Ha viszont a rendezvény minden résztvevőjének van 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztje, vagy a teljes beoltottságáról igazolása, akkor nem kötelező a maszkviselés sem.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 1045 új esettel 2 226 037-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csaknem ugyanennyi volt a megelőző napon is, akkor mindössze 31-gyel volt kevesebb. Az elhunytak száma 78-cal 51 847-re emelkedett, míg a megelőző napon számuk 77 volt. Eddig 2 140 978-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 4800-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 3800-zal, 33 212-re. Kórházba 699 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 401 volt.

A legtöbb új beteget, 256-ot, megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 211 ezret, az elhunytaké kettővel 5162-re nőtt, miközben eddig 200 800-an győzték le a kórt.

Közben Kijevben elkezdték beoltani a parlamenti képviselőket és az apparátus munkatársait - értesült az UNIAN hírügynökség. A törvényhozás tagjait Pfizer/BioNTech vakcinával oltják be, a parlament épületében a tervek szerint június 18-ig.

Marija Karcsevics, az egészségügyi minisztérium digitális fejlesztési részlegének főigazgatója szerdán a TSZN hírtelevízió reggeli műsorában elmondta, hogy az ukrán állampolgárok egyelőre azért nem válogathatnak a koronavírus elleni különböző oltóanyagok között, mert kevés vakcina áll rendelkezésre az országban. Kifejtette, hogy az oltási kampány még a harmadik szakaszban tart, amelyben meghatározott célcsoportokat oltanak be. Szerinte amint eljutnak az utolsó, ötödik szakaszba, már lesz lehetőség arra, hogy az emberek választhassanak többféle gyártású vakcinából. Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy mikor jutnak el eddig Ukrajnában.

MTI