Ukrajnát támogató állásfoglalást fogadott el a parlament

2023. március 29. - 20:00 | Belföld

Az orosz katonai agresszióval összefüggésben Ukrajnát támogató állásfoglalást fogadott el a parlament szerdán, és egyúttal arra kérte a kormányt, hogy nemzeti szinten, valamint az európai uniós tárgyalások és szavazások során is tartsa tiszteletben azt.

Ukrajnát támogató állásfoglalást fogadott el a parlament
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az állásfoglalás szerint Szlovákia támogatja Ukrajna mindennemű megsegítését, mert az ENSZ Alapokmánya szerint fegyveres megtámadása esetén elidegeníthetetlen joga van védekezni. Szlovákia elítéli a semmivel ki nem provokált és elfogadhatatlan orosz katonai agressziót, továbbá elismeri Ukrajna függetlenségét, önállóságát, területi egységének sérthetetlenségét és nemzetközileg elismert határait, valamint az ukrán kormány és az állampolgárok ahhoz való jogát, hogy maguk döntsenek a jövőjükkel kapcsolatos kérdésekről és nemzeti érdekeikről, beleértve a katonai konfliktus lezárásának módját és az átfogó, igazságos és tartós béke elérését.

Az állásfoglalás szerint az orosz katonai agresszióval összefüggésben Szlovákia ennek megfelelően fog eljárni az európai politika alakításában, és megfelelő intézkedéseket hoz a stabilitás és a fejlődés megteremtése érdekében a közvetlen szomszédságában, a tágabb régióban és egész Európában.

TASR