Ukrajnát támogató üzenetekkel emlékeztek meg a szíriai Idlíbben a forradalom 11. évfordulójáról

2022. március 15. - 18:32 | Külföld

Szíriai ellenzéki tüntetők ezrei emlékeztek meg az Ukrajna orosz lerohanása miatti általános felháborodás hevében kedden Idlíbben és több más északnyugat-szíriai városban az arab országot romba döntő konfliktus kitörésének 11. évfordulójáról.

Ukrajnát támogató üzenetekkel emlékeztek meg a szíriai Idlíbben a forradalom 11. évfordulójáról
Archív felvétel (Fotó: AP)

A 2011. március 15-én a demokráciát követelő és fegyveres ellenzékiek tüntetését követő megtorlásból nyomán kialakult polgárháború egyre összetettebb lett az évek során, több külföldi állam is beavatkozott, így Oroszország a damaszkuszi rendszer oldalán, miközben az országban tombolt a pusztítás és a megosztottság. Vlagyimir Putyin elnöknek a katonai beavatkozásra vonatkozó 2015-ös döntése révén szíriaiak millióinak hiúsult meg a rendszer megdöntéséhez fűződő reménye.

Az Oroszország támogatása ellenére Bassár el-Aszad rendszerének mindmáig ellenálló Idlíb főterén ötezren gyűltek össze.

"Tizenegy éve kezdődött a szíriai forradalom, de ma mintha az első napon lennénk"

- mondta az AFP francia hírügynökségnek Szalva Abder-Rahmán, az egyik tüntető az ukrán zászlók és az orosz elnököt elítélő táblák alatt összegyűlt tömegből, és kitartásra szólította fel az ukránokat.

"Erősítsétek meg kórházaitokat betontömbökkel, Putyin, az ellenség nem tesz különbséget a polgári személyek, a sebesültek és a harcosok között"

- üzente az ukránoknak Ali Hamús, az idlíbi kórház egyik orvosa.

Számos tüntető reményét fejezte ki, hogy a február 24-én elkezdődött, Bassár el-Aszad által nyíltan támogatott ukrajnai orosz invázió újból felhívja a figyelmet az ő ügyükre is.

A konfliktus során félmillióan haltak meg. Idlíbben jelenleg négymillióan élnek, legalább a felük belföldi menekült.