Ukrán ellenzéki képviselő: Putyin fizessen a háborúért, ne a nyugati emberek!

2022. július 27. - 13:14 | Külföld

Kira Rudik, ukrán ellenzéki képviselő, aki múlt héten az USA politikusait, most pedig az Egyesült Királyság képviselőit szeretné arről meggyőzni, hogy a nyugat-európai országokban befagyasztott, mintegy 600 milliárd dollárnyi orosz vagyont Ukrajna megsegítésére – és saját polgáraik tehermentesítésére fordítsák.

Ukrán ellenzéki képviselő: Putyin fizessen a háborúért, ne a nyugati emberek!
Fotó: TASR/AP

"Azt akarom, hogy ezt a pénzt Ukrajna megsegítésére fordítsák: fegyvervásárlások, menekültek támogatására vagy épp a gázárak emelkedése miatti kompenzációra. Ezzel érhetnék el, hogy Putyin fizet a tetteiért, nem pedig az országaik polgárai, akik a szövetségeseink" - mondta Rudik.

Egyébként nem először fogalmazódik meg az az ötlet, hogy az Európában és Amerikában befagyasztott orosz vagyont fordítsák ilyen célokra. Ez év májusában az Orosz Nemzeti Bank 300 milliárd dollárt kitevő, befagyasztott vagyonát akarták Ukrajna megsegítésére fordítani, azonban Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja azzal az érvvel utasította vissza a zárolt vagyon adományozásra való felhasználását, hogy az bizonytalanságot kelthet más befektetőkben, akik eddig biztonságban érezték a pénzüket az USA-ban.


(Forbes.hu)