Ukrán külügyminiszter: Európából csak két ország nem szállít fegyvert Ukrajnába

2022. augusztus 23. - 11:02 | Külföld

Európában csak Ausztria és Magyarország nem szállított fegyvert Ukrajnának - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Ukrinform ügynökség szerint hétfőn az ukrán televízióban.

Ukrán külügyminiszter: Európából csak két ország nem szállít fegyvert Ukrajnába
Fotó: TASR/AP

"Magyarországot, valamint Ausztriát, mint semleges országot leszámítva már egyetlen európai ország számára sem tabu többé a fegyverek szállítása Ukrajnának, bár korábban az volt" - fogalmazott Kuleba.

Kuleba szerint sok olyan ország, amely korábban soha nem szállított fegyvert konfliktusövezetekbe, "a totális agresszió kezdete után" változtatott az álláspontján, sőt néhány ország még a törvényeit is megváltoztatta annak érdekében, hogy lehetővé tegye a fegyverszállításokat Ukrajnába.

Semlegessége miatt Ausztria "különleges szerepben" látja magát az EU Ukrajna-politikájában, ahogy Karl Nehammer szövetségi kancellár fogalmazott. Az Európai Unión belül Ausztria "teljes mértékben szolidáris" biztonsági kérdésekben is a tagországokkal - erősítette meg július elején. Semleges országként Ausztria nem szállíthat fegyvereket Ukrajnának, amint azt Alexander Schallenberg külügyminiszter nemrég személyesen is megerősítette az ukrán vezetésnek júliusi kijevi látogatása során.

A teljes összképhez azonban hozzátartozik, hogy a magyar kormány a háború kitörésekor az EU-ban megszavazott egy 500 millió eurós fegyverszállítmányt Ukrajnának. Ausztria is segíti az országot, felszerelést (sisakot, golyóálló mellényt) küldött az ukránoknak polgári használatra.


(MTI/para)