Ukrán külügyminiszter: nincs szó "másodosztályú" ukrán EU-tagságról

2023. október 2. - 21:55 | Külföld

Dmitro Kuleba külügyminiszter cáfolta hétfőn, hogy tárgyalások folynának Ukrajna és az Európai Unió között részleges vagy bármilyen egyéb, "hiányos" EU-tagságról.

Ukrán külügyminiszter: nincs szó "másodosztályú" ukrán EU-tagságról
Dmitro Kuleba (Fotó: TASR/AP)

A tárcavezető erről újságírói kérdésre válaszolva beszélt az EU-tagországok kijevi kihelyezett informális tanácskozása utáni sajtótájékoztatón. A külügyminiszter Denisz Smihal ukrán miniszterelnök múlt heti kijelentését kommentálta, amelyben a kormányfő leszögezte, hogy Ukrajna nem lenne elégedett egy "másodosztályú" uniós tagsággal - emlékeztetett beszámolójában a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál. Kuleba szerint Brüsszelben nem tettek ilyen javaslatot Kijevnek, és a megbeszélések azzal az alapvetéssel folynak, hogy Ukrajna az EU teljes jogú tagja lesz.

"Ukrajna elsőosztályú állam, EU-tagsága is elsőosztályú lesz"

- szögezte le Kuleba.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hozzáfűzte, hogy "részleges vagy 35 százalékos uniós tagság" nem létezik.

"A tagság az tagság. Nem értem, ez honnan jön"

- mondta.

Kuleba - az Interfax-Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint - azt mondta, hogy az EU-tagországok külügyminisztereinek kijevi találkozóján "konszenzus volt érezhető" Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban.

"A mai találkozó arról is szólt, hogy Ukrajna EU-taggá váljon. És ebben is konszenzus volt az asztal körül. Ez pusztán idő kérdése. Mind Ukrajna, mind az európai fél eltökélt abban, hogy maximális sebességgel történjen előremozdulás ebben a kérdésben, figyelembe véve mindazokat a reformokat, amelyeket Ukrajna végrehajtott, végrehajt és végre fog hajtani"

- hangsúlyozta.

Közölte: Ukrajna ma jelezte, hogy végrehajtja az Európai Bizottság által a tagsági tárgyalások megkezdésére tett hét ajánlást.

"Arra számítunk, hogy ezek végrehajtását becsületesen, átláthatóan, további követelmények támasztása nélkül fogják elbírálni"

- jegyezte meg.

Borrell kijelentette: meggyőződése szerint az EU-csatlakozás önmagában is képes komoly biztonsági garanciákat nyújtani Kijevnek. Emlékeztetett arra, hogy 2023 végéig az uniós országok vezetői megkapják az Európai Bizottság ajánlásait Ukrajna esetleges tagságának kérdésében, és ezt követően döntenek arról, hogy megkezdik-e a tárgyalási folyamatot Kijevvel. Kifejezte abbéli reményét, hogy az EU-tagországok az év végéig meg tudnak állapodni egy ötmilliárd eurós biztonsági támogatás nyújtásáról Ukrajnának 2024-re.

(MTI)