Ukrán válság - Hármas találkozót javasol az ukrán elnök Putyinnal és Bidennel

2022. január 14. - 18:30 | Külföld

Hármas találkozót javasolt amerikai és orosz kollégájával, Joe Bidennel és Vlagyimir Putyinnal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán-orosz határválság megoldására - közölte pénteken Zelenszkij egyik közeli tanácsadója.

Ukrán válság - Hármas találkozót javasol az ukrán elnök Putyinnal és Bidennel
Volodimir Zelenszkij (TASR/AP)

"Zelenszkij elnök azt javasolta Biden elnöknek, hogy szervezzen háromoldalú találkozót - esetleg videokonferencia formájában - Biden, Putyin és Zelenszkij elnökök között" - közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az Atlanti Tanács amerikai agytröszt egyik rendezvényén Washingtonban.

"Még várjuk az orosz fél válaszát, de az amerikai partnereink bizonyos fokig érdeklődéssel fogadták a javaslatunkat" - mondta.

"Úgy vélem, ez kezdeményező javaslat, amely Ukrajnát is a tárgyaló felek közé sorolja. Ha az európai biztonsági struktúra megvitatásáról van szó, Ukrajnát is be kell vonni" - vélte a tanácsadó.

Az ukrán államfő kedden négyoldalú találkozót szorgalmazott Moszkva, Párizs és Berlin részvételével, hogy véget vethessenek a kelet-ukrajnai konfliktusnak.

A héten egy sor magas szintű tárgyalásra és eszmecserére került sor, amelyen orosz és nyugat-európai, illetve amerikai tisztségviselők az ukrajnai konfliktus megoldását vitatták meg.

Az amerikaiak, európaiak és ukránok azzal vádolták meg Oroszországot, hogy közel százezer katonát vonultatott fel a közös határ mentén a szomszédos ország elleni esetleges invázió céljából. Moszkva cáfolja ezt a szándékot, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó. Az orosz vezetés álláspontja szerint - amelyet Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter is megfogalmazott - veszélyt a NATO-nak az orosz határok közelében tanúsított magatartása jelent.

MTI