Ukrán válság - Megkezdődött az őszi katonai sorozás Ukrajnában

2015. október 1. - 11:54 | Külföld

Megkezdődött Ukrajnában csütörtökön az őszi katonai sorozás, amely a tervek szerint november 30-ig tart, és amelynek keretében 11 ezer újoncot készülnek behívni a fegyveres erőkhöz.

Sorkatonai szolgálatra a 20-27 év közöttieket hívják be. A 18-19 évesek saját döntésük alapján szintén bevonulhatnak, és letölthetik most a szolgálatot. Ukrajnában másfél év a sorkatonai szolgálat időtartama.

Tavaly a kelet-ukrajnai válság miatt Ukrajna arra kényszerült, hogy visszaállítsa a sorkatonai szolgálatot, amelyet egy évvel korábban, 2013 szeptemberében törölt el Viktor Janukovics, a parlament által menesztett volt elnök kormánya. A Majdan-tüntetések nyomán megbuktatott korábbi vezetésnek az volt a terve, hogy hivatásossá teszi az ukrán fegyveres erőket, azaz csakis hivatásos és szerződéses katonák szolgálnának benne.

Petro Porosenko ukrán államfő viszont az utóbbi időben több ízben rámutatott: egy valódi háborús helyzetben nem kivitelezhető, hogy a hadsereg száz százalékban csak szerződésesekből álljon. Szerinte Janukovics azzal, hogy szerződéses hadsereg létrehozásával "kísérletezett", és eltörölte a sorkötelezettséget, meggyengítette az ukrán fegyveres erőket, és jelentősen csökkentette az ország védelmi képességeit, amivel Oroszország vissza is élt: törvénytelen módon elcsatolta a Krím félszigetet, és katonailag beavatkozott a Donyec-medencében.

Porosenko mindazonáltal szeptember elején utasította a védelmi minisztériumot és a fegyveres erők vezérkarát, hogy növeljék a szerződéses katonák számát a hadseregben. Hangsúlyozta, hogy a szerződéses állomány létszámának növelése a fegyveres erők fejlesztésének stratégiai irányvonala. A sorkatonákkal ellentétben rájuk elsősorban azoknál az alakulatoknál van nagy szükség, amelyek különösen kockázatos övezetekben, az orosz határ menti területeken szolgálnak, illetve tagjaiknak speciális műszaki ismeretekkel kell rendelkezniük, ami jóval tovább tartana a tartalékosok és sorkatonák kiképzése esetében.

Az államfő már többször kijelentette, hogy az ország keleti részén elhúzódó, akár évtizedekig is tartó fegyveres konfliktusa számít.

(MTI)

Címkék: sorozás, Ukrajna