Ultimátumot adtak Navalnij édesanyjának, vagy beleegyezik, hogy fiát titokban temetik el, vagy nem kapja meg a holttestet

2024. február 23. - 18:59 | Külföld

Az orosz hatóságok pénteken közölték a börtönben meghalt Alekszej Navalnij anyjával, hogy a fegyintézet területén fogják eltemetni fiát, hacsak három órán belül nem egyezik bele abba, hogy nem nyilvános temetésen helyezzék őt örök nyugalomra - közölte Kira Jarmis, a néhai orosz ellenzéki vezető szóvivője az X-en.

Ultimátumot adtak Navalnij édesanyjának, vagy beleegyezik, hogy fiát titokban temetik el, vagy nem kapja meg a holttestet
TASR/AP

Az orosz ellenzéki politikus múlt hét pénteken, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Halálhíre nemzetközi felháborodást váltott ki, számos ország bekérette a helyi orosz nagykövetet.

Alekszej Navalnij anyja, Ljudmila Navalnaja, aki a helyszínen tartózkodik, napok óta követeli fia holttestének kiadását, hogy méltó módon barátai, családja és hívei körében temethessék el őt.

Kira Jarmis szerint a 69 éves asszonyt egy nyomozó felhívta a nap folyamán, és ultimátumot adott neki: vagy belegyezik három órán belül a nyilvánosság kizárásával, titokban végzendő temetéshez, vagy a fegyintézet területén temetik el a fiát - írta a szóvivő az X-en.

Jarmis szerint Ljudmila Navalnaja visszautasította az ultimátumot, és továbbra is követeli fia holttestének kiadását.

Az orosz hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

TASR